Ingezonden persbericht


Persbericht Mars Society Nederland

15 november 2004

Op weg naar Mars vergeten we onze Maan niet

Na al het recente kijken naar Mars van de afgelopen jaren zou je bijna vergeten, dat we vlakbij onze planeet ook een heel interessant hemellichaam hebben hangen: onze Maan. Vandaag kwam Europa aan bij de maan met haar SMART-1 satelliet, die het komende jaar uitgebreid maanonderzoek zal doen.

Smart-1 (smartone) is de eerste in een reeks van Small Missions for Advanced Research and Technology. De satelliet is, zoals de naam al aangeeft, klein. Een doos met zijden van ongeveer één meter met twee grote zonnepanelen. SMART-1 is heel licht, slechts 370 kilo, en zou zo door vier sterke mannen opgetild kunnen worden. En deze SMART-missie is ook nog eens heel goedkoop. De missie kost maar één vijfde van een normale missie.

Omdat een belangrijk deel van de kosten van een missie in de lanceerkosten gaan zitten, is gekozen voor een bijzondere manier van lanceren. Smart-1 liftte mee met een grote commerciële telecom satelliet. Nadeel hiervan was wel, dat de exacte lanceerdatum niet door SMART-1 bepaald werd, maar door de eigenaar van de telecom-satelliet.

Het nadeel daarvan zat er dan vooral in, dat de positie van de maan, waar de SMART-1 heen gezonden werd, iedere dag verandert en de route die SMART-1 diende te volgen aangepast moest worden na de uiteindelijke lanceerdatum. Ook de positie van de zonnepanelen kon pas na de lancering bepaald worden.

Omdat SMART-1 gebruik maakt van haar zonnepanelen om de energie voor de stuwmotoren te leveren is de juiste stand van de zonnepanelen natuurlijk van groot belang. Het Nederlandse TNO TPD leverde de zonnesensoren om de positie van de SMART-1 ten opzichte van de zon te bepalen en daarmee de zonnepanelen optimaal te richten op haar energiegever.

De SMART-1 moet deze bijzondere raketmotor, die op zonne-energie werkt in plaats van brandstof, testen voor toekomstige missies verder weg van de aarde. Zoals missies naar Mars. En ook de zonnepanelen zijn van Nederlandse makelij, namelijk door Dutch Space (voormalig Fokker Space) gefabriceerd.

De SMART-1 is tevens een testmissie voor allerlei miniatuurinstrumenten, zoals een miniatuur Röntgenspectrometer en een miniatuur infraroodspectrometer. En ook de meerkleuren camera, genaamd AMIE, is niet veel groter dan een fotorolletje. De kosten van de lancering hangen immers af van het gewicht dat omhoog moet worden gestuurd. Hoe kleiner en lichter instrumenten zijn, hoe kleiner de kosten van de missie wat betreft de lanceerkosten.

De satelliet wordt, nu zij vandaag dicht genoeg bij de Maan is aangekomen, ingevangen door de zwaartekracht van de Maan. Dit gebruik van de aantrekkingskracht van dit hemellichaam is goedkoper en milieuvriendelijker als methode van koerscorrectie dan het meesturen van raketbrandstof voor het telkens kort aanzetten van de motoren om de satelliet bij te sturen.

Het is voor Europa voor het eerst dat ze een satelliet richting de maan stuurt en dat maakt de missie al heel bijzonder. Vroeger waren het de Amerikanen en de Russen die missies naar de maan lanceerden. Met SMART-1 dragen wij Europeanen ons steentje bij aan het maanonderzoek.

De Mars Society volgt de SMART-1 missie met belangstelling, niet alleen vanwege het gebruik van de nieuwe raketmotoren, maar ook omdat deze maanmissie zaken onderzoekt die ook voor Mars van belang zijn. Zo zoekt de SMART-1 naar water op de maan door de bodem met radiogolven af te tasten, een techniek ook in gebruik rond Mars. Daarnaast laat deze Maan-satelliet zich invangen en afremmen door de zwaartekracht van de Maan. Eveneens een techniek die bij Mars gebruikt wordt.

Het kan nooit kwaad meer van een techniek te leren door hem vaker toe te passen.



Ingezonden persbericht