Ingezonden persbericht


Compenseer verlies hypotheekrenteaftrek door nieuwe belastingaftrek voor investering in diseasemanagement en infrastructuur van innovatieve zorgwoningen. Idee levert substantiÎle besparingen in de zorg op.

Nu binnen de Tweede Kamer de discussie over het opheffen van de hypotheekrenteaftrek weer actueel is, wil Curadomi een positieve bijdrage aan deze discussie leveren door te pleiten voor een nieuwe aftrekpost voor huizenbezitters met huizen boven bijvoorbeeld de 400.000 euro (WOZ-waarde woning). Deze nieuwe aftrekpost moet gezien worden als een compensatieregeling. Deze nieuwe aftrekpost moet het mogelijk maken dat de hypotheekrenteaftrek, die vervalt boven bijvoorbeeld de 400.000 euro, alsnog voor een gedeelte aftrekbaar gemaakt kan worden als het gaat om investeringen in diseasemanagement in het eigen huis en innovatieve zorgwoningen. Deze investeringen maken grote besparingen in de zorg mogelijk, waardoor de ziektekostenpremies voor iedereen lager kunnen worden of blijven. Ook blijft er geld over om te investeren in diseasemanagement voor een grote groep mensen die minder vermogend zijn. Een andere invulling van deze nieuwe aftrekpost kan via een fiscaal aantrekkelijk spaarsysteem, bijvoorbeeld via de levensloopregeling. Via een brief worden de ministers van Volksgezondheid en Volkshuisvesting op de hoogte gesteld van deze ideeÎn.

Hoe werkt dit idee?
Bovenstaand idee werkt als volgt. Iedere huizenbezitter die een huis heeft met een WOZ-waarde van bijvoorbeeld 400.000 euro of meer zal op termijn geen renteaftrek meer kunnen krijgen over het geleende geld dat hoger is dan de genoemde 400.000 euro. Dit betekent dat deze huizenbezitters een aanzienlijke stijging krijgen van het belastbaar inkomen en daardoor in de toekomst meer belasting moeten gaan betalen. Daarenboven zijn dit vaak ook de mensen die in de hoogste belastingschaal vallen. Het voorstel is om deze mensen gedeeltelijk te compenseren als zij zouden investeren om hun woning gereed te maken voor eigen diseasemanagement en de infrastructuur van innovatieve zorgwoningen.

Diseasmanagement
Diseasemanagement is een vorm van zorg met behulp van ICT. In Duitsland wordt dit bijvoorbeeld toegepast bij patiÎnten met hartfalen. Doordat deze patiÎnten zelf de hartslag en andere belangrijke waarden meten en de data inbrengen in de computer. De computer vergelijkt deze gegevens met een database met miljoenen soortgelijke patiÎnten waardoor er aanzienlijke besparingen op de kosten voor gezondheidszorg ontstaan. De computer geeft namelijk in een vroegtijdig stadium een seintje als het fout dreigt te gaan. Een speciale verpleegkundige neemt vervolgens contact op om te kijken hoe er gereageerd moet worden.

De mensen die meedoen aan diseasemenagement hebben 50% minder kans om met ernstige klachten in het ziekenhuis terecht te komen. En als dit toch gebeurt, dan ligt deze categorie patiÎnten de helft korter in het ziekenhuis dan patiÎnten die niet meedoen aan diseasemanagement. Diseasemanagement zou zich ook kunnen richten op bijvoorbeeld diabetespatiÎnten, dementerende en patiÎnten met psychische klachten.

Innovatieve zorgwoningen
Innovatieve zorgwoningen zijn woningen die vol zitten met ict-infrastructuur waardoor veel efficiÎnter en effectiever zorg verleend kan worden. Daarnaast zijn de woningen ook veel veiliger voor ouderen, zieken en gehandicapten waardoor er minder ongelukken ontstaan en ouderen daardoor ook minder zorg nodig hebben en zich veiliger voelen. Ouderen kunnen ook veel langer zelfstandig blijven wonen wat ook veel geld bespaart doordat er minder plaatsen in verzorgingshuizen en verpleeghuizen nodig zijn.

Een voorbeeld.
Het gaat om grote besparingsmogelijkheden. De komende jaren zal het aantal mensen met dementie hard groeien. Gesproken wordt over een groep van 200.000 tot 300.000 personen. Als het lukt om deze groep mensen met behulp van diseasemanagement en innovatieve zorgwoningen emiddeld een jaar langer in hun eigen woonomgeving te kunnen laten wonen dan zal dit alleen al zeer aanzienlijke besparingen geven.

Voordelen van nieuwe aftrekpost
Er zitten verschillende voordelen aan dit idee en de werkwijze van diseasemanagment. Vermogende mensen kunnen een gedeelte van de terugval aan hypotheekrenteaftrek compenseren. Met deze nieuwe aftrekmogelijkheid kunnen zij investeren in diseasemanagement en innovatieve zorgwoningen. Dit is weer goed voor hun gezondheid en bespaart de ziektekostenverzekeringen substantiÎle bedragen aan euro's. Dit geld kan weer ten goede komen aan de minder vermogenden, doordat de ziektekostenpremie niet hoger hoeft te worden. Met behulp van diseasemanagement wordt het ook mogelijk om met veel minder zorgprofessionals veel meer patiÎnten te monitoren en te verzorgen.

Een alternatief idee zou kunnen zijn dat mensen via bijvoorbeeld de levensloopregeling vrijwillig fiscaal aantrekkelijk gaan sparen om later investeringen in diseasemanagement of innovatieve zorgwoningen mogelijk te maken.

Curadomi start overigens binnenkort met diseasemanagement bij diabetespatiÎnten. Curadomi is zich er bij dit idee van bewust dat een aantal zaken nog nader uitgezocht moet worden door bijvoorbeeld fiscalisten.

Meer informatie over dit persbericht kunt u krijgen bij Robert Scholten van Curadomi (06) 18 80 88 15 of (0318) 548265.

Curadomi is een van de grootste christelijke organisaties voor thuiszorg. www.curadomi.nl
email: Persvoorlichting Curadomi:

Persvoorlichter Robert Scholten: 06 - 1880 8815
0318 - 548265