FLEVOLANDS BUREAU V. TOERISME
http://www.vvvflevoland.nl
Brasserie de Kemphaan uit Almere beste restaurant in kookwedst
Gisteren vond de eerste kookwedstrijd Smakelijk Flevoland plaats. Een
culinaire strijd tussen toprestaurants om het beste Flevoland menu met
gebruik van streekproducten. Brasserie de Kemphaan uit Almere is
uitgeroepen tot het beste Flevoland restaurant van 2004. De vakkundige
jury was hierin unaniem: De Kemphaan had het beste Flevolandse menu.
Chefkok Lars Priessen en kok Victor Smit hebben prachtig gebruik
gemaakt van regionale producten. Wij houden er een heel goed gevoel
aan over. Het beste voorgerecht werd bereid door Restaurant Brasserie
Bakboord uit Almere. De prijs voor het beste hoofdgerecht en beste
nagerecht ging eveneens naar Brasserie De Kemphaan.
Hoog niveau finalisten
De jury is van mening dat de Flevolandse keuken nogal eens onderschat
wordt. Ze was onder de indruk van het hoge niveau van de koks en de
verrassende creaties die met regionale producten zijn gemaakt tijdens
de wedstrijd. De driegangen menus werden beoordeeld op verwerking van
streekproducten, presentatie, moeilijkheidsgraad, smaak en
vaktechnisch. De jury, die bestond uit voorzitter Jan-Gerard van der
Wal, bestuurslid Koninklijk Horeca Nederland, topkok Pascal Jalhaij,
Koos de Laat, eigenaar Masterclass Cooking, gedeputeerde Andries
Greiner en directeur Rien van der Velde van het Agrarisch Kennis
Centrum, kreeg bij de beoordeling geen namen van restaurants te zien.
Iedereen had daardoor even veel kans. Van de oorspronkelijk 15
Flevolandse deelnemers stonden gisteren bij Willem de Boer
Partyservice in Emmeloord 5 finalisten tegen elkaar te koken; uit
Emmeloord restaurant Le Mirage en Grand Café The Bottom, Mes Amis uit
Urk en uit Almere Brasserie de Kemphaan en Restaurant Brasserie
Bakboord.
Flevoland menu winnaar
Chef-kok Lars Priessen (35) en Victor Smit (26) van het winnende
restaurant werken sinds de zomer van 2004 bij De Kemphaan. Lars
Priessen heeft al bij verschillende gerenommeerde restaurants gewerkt.
Ondermeer bij Vermeer toen deze in 1993 de Michelinster kreeg.
Priessen en Smit deden allebei voor de eerste keer mee aan een
wedstrijd. Priessen: De prijs hadden we niet verwacht, maar we zijn
echt trots. Natuurlijk hoop je er wel op. We hebben bij het Flevoland
menu goed gekeken naar de harmonie en naar de grond. De aardappels,
appels, knoflook komen uit de Flevolandse bodem. In het hoofdgerecht
hadden we bigfilet oftewel het ondergewaardeerde biggetje. Als je big
bij de biologische boer haalt die kruiden en klavertjes vier eet dan
is dit een geweldig product. Wij houden van puur koken met lokale
biologische ingrediënten. Het Flevoland menu past daarom precies bij
onze stijl. We willen een pure smaak. Door bijvoorbeeld een specerij
aan een peer toe te voegen, trek je de smaak omhoog. Op ons verzoek
worden op het Stadslandgoed weer Oudhollandse groenten verbouwd, zoals
aardpeertjes en kardoen. Deze gaan we natuurlijk gebruiken. Smit: We
koken alleen gerechten waar we honderd procent achterstaan.Bij twijfel
doen we het niet. De smaak moet echt perfect zijn, daarom wordt alles
geproefd. De medewerkers van De Kemphaan hopen door de wedstrijd meer
aanloop te krijgen.
Kijk voor meer informatie over Flevolandse restaurants,
streekproducten, recepten en meer informatie over de kookwedstrijd op
www.smakelijkflevoland.nl.
Noot voor de Redactie /