Gemeente Utrecht

Secretarie
Communicatiebureau/Bestuur
persbericht

|16 november                       |Postbus 16200                              |
|                                  |3500 CE  UTRECHT                           |
|                                  |Telefoon: (030) 286 11 32                  |
|                                  |Fax: (030) 286 11 43                       |
|                                  |Internet: www.utrecht.nl                   |
Betere spreiding welzijnsgebouwen, sluiting gebouwen onvermijdelijk

Een meer evenwichtige verdeling van welzijnsaccommodaties over de Utrechtse wijken. Dat is de ratio achter de nieuwe inrichting van de zogenoemde fysieke welzijnsinfrastructuur die het college van burgemeester en wethouders voor ogen hebben. Ingrijpen is nodig gezien de historisch ontstane scheefgroei tussen de wijken. Bovendien heeft de Raad eerder bepaald dat er ruim E 510.000 moet worden bezuinigd op het budget voor accommodaties. Gevolg is onvermijdelijk dat er gebouwen moeten sluiten, sommigen met ingang van 2006 en anderen met ingang van 2007. De welzijnsactiviteiten verhuizen dan naar een andere plaats in de wijk.

Het college wil in de toekomst gaan werken met een vaste norm per inwoner: 0,10 m2 aan welzijnsaccommodatie. Voor de achterstandswijken Noordwest, Overvecht en Zuidwest berekent het college 0,12 m2 per inwoner. Deze verhouding houdt het meest rekening met het straks nog beschikbare huisvestingsbudget van E 3,7 miljoen en garandeert tenminste een minimaal accommodatieniveau. Naast een vaste hoeveelheid meters gaat een vaste subsidiebijdrage per meter gelden. In de praktijk betekenen de nieuwe normen, gecombineerd met de bezuiniging, dat sommige wijken er in m2 op vooruit gaan, anderen gelijk blijven en weer andere wijken erop achteruit gaan. Het activiteitenniveau in de stad blijft ondanks de bezuiniging gelijk. Er wordt alleen gesneden in de vierkante meters.

Het college is zich er terdege van bewust dat veel bewoners een (historische) binding hebben met de gebouwen waar zij terecht kunnen voor welzijnsactiviteiten. Gebouwen zijn meer dan faciliteiten alleen. Zij hebben ook een sociale rol in de wijk of buurt. Een eigen plek om elkaar te ontmoeten geeft mensen voldoening en houvast. Dit besef maakt het moeilijk om keuzes te maken. De wijkwelzijnsorganisaties steunen de keuzes van het college. Ze staan zowel achter het streven naar meer evenwichtige spreiding als achter de keuze van de gebouwen.

Om zoveel mogelijk rekening te kunnen houden met de specifieke situatie in de wijken is grondig overleg gepleegd met de wijkwelzijnsorganisaties. De gebouwen die naar voren worden geschoven voor sluiting, zijn zorgvuldig geselecteerd. Daarbij is met name gelet op de bouwkundige staat, de bezettingsgraad, de uitstraling van een gebouw, de afstand tussen accommodaties, de relatie met de bestaande wijkvoorzieningenplannen, de overdrachtsprijzen en de keuze om slechte accommodaties te vervangen door nieuwbouw. Op verzoek van de raadscommissie is ook de positie van een accommodatie in de wijk bij de afweging betrokken.

Het is primair aan de wijkwelzijnsorganisaties om gebouwen te sluiten. Als een gebouw moet sluiten, zullen zij in overleg met de gebruikers op zoek gaan naar een andere, geschikte plek voor de welzijnsactiviteiten.

De volgende accommodaties worden voor sluiting voorgedragen: Noordoost: Badhuis (sluiting voorzien per 1-1-2005); Oost: Maatschappelijke dienstverlening Bloemstraat; West: Buurthuis Lukakop;
Zuidwest: Activiteitencentrum De Heycop en Dienstencentrum Bernadottecentrum; Noordwest: Buurthuis De Balk (al met gebruikers besproken, vinden nauwelijks meer activiteiten plaats); buurthuis Stella Maris (op voorwaarde dat huiskamerfunctie in wijk of buurt behouden blijft) en steunpunt/kantoor De Karekiet; Overvecht: voordracht volgt;
Binnenstad: geen;
Zuid: geen;
Vleuten-de Meern: geen;
Leidsche Rijn: geen

De wijk Leidsche Rijn en de vinex-delen Vleuten de Meern zijn buiten het voorstel gelaten omdat de financiering van de welzijnsaccommodaties hier anders loopt.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Regie Bouma, bestuurscommunicatie, 030-286 11 55.

---- --