Politiebond ACP

Veel gestelde vragen over het Sociaal Akkoord

Prepensioen en levensloop

Ik ben op 1 januari 2005 55 jaar (of ouder). Kan ik eerder stoppen met werken?

Voor de mensen van 55 jaar en ouder blijven, afhankelijk van de afspraken in de sector, de huidige prepensioenregelingen onveranderd.

Voor persoonlijke informatie over uw opgebouwde pensioen kunt u terecht bij het ABP.

Ik ben op 1 januari 2005 jonger dan 55 jaar; wat betekent het sociaal akkoord voor mij?

Voor de mensen jonger dan 55 jaar vervallen per 1 januari 2005 de nu bestaande prepensioenregelingen. Het sociaal akkoord heeft een kader geschapen, dat voor het CNV voldoende mogelijkheden biedt om goede afspraken in de afzonderlijke caos te maken. Klik hier voor meer informatie.

Als er een cao-resultaat ligt, wordt duidelijk hoe uw individuele situatie eruit ziet. Als ACP-lid kunt u vervolgens over dat cao-resultaat weer uw mening geven.

Wat gebeurt er met het prepensioen dat ik heb opgebouwd?

U raakt dit geld niet kwijt. Wat u heeft gespaard blijft van u. Het bedrag kan eventueel worden gebruikt bij de invoering van een nieuw systeem, bijvoorbeeld een levensloopregeling of bepaalde vormen van overgangsrecht. Hoe dit nieuwe systeem wordt uitgewerkt, hangt af van de cao-onderhandelingen in de politiesector.

WW

Moet ik, om een uitkering te krijgen, 39 weken hebben gewerkt in de 52 weken voordat ik werkloos werd? Het kabinet wilde immers de wekeneis voor de WW verscherpen?

Nee, voorlopig verandert de huidige de wekeneis voor de WW niet. Dat betekent dat u in de 39 weken voordat u een uitkering aanvroeg 26 weken moet hebben gewerkt. In de loop van 2005 geeft de Sociaal-Economische Raad (bestaande uit vertegenwoordigers van het CNV, andere vakbonden en werkgevers en onafhankelijke leden) het kabinet een advies over de toekomst van de WW.

Ik word binnenkort ontslagen, en ik krijg daarbij een ontslagvergoeding. Moet ik die inleveren, als ik een WW-uitkering krijg?

Het plan van het kabinet om de ontslagvergoeding te korten op de WW-uitkering is voorlopig van de baan. In de loop van 2005 geeft de Sociaal-Economische Raad (bestaande uit vertegenwoordigers van het CNV, andere vakbonden en werkgevers en onafhankelijke leden) het kabinet een advies over de toekomst van de WW.

WAO

Voor wie gelden de regels van de nieuwe WAO?

Deze gelden voor mensen die ziek zijn geworden na 1 januari 2004, ongeacht hun leeftijd.

Wie vallen onder de IVA (Wet Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten) en hoe hoog is de uitkering?

Mensen, die volledig en duurzaam arbeidsongeschikt zijn, maar ook mensen die maar een kleine kans hebben om te herstellen. Zij krijgen een uitkering van 70 procent van het laatstverdiende loon.

Kan de uitkering in de nieuwe WAO hoger worden dan 70 procent van het laatstverdiende loon?

Ja, het kabinet is bereid de uitkering te verhogen naar 75 procent van het laatstverdiende loon op twee voorwaarden. De eerste voorwaarde is dat er maximaal 25.000 mensen per jaar in de IVA (Wet Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten) terecht komen. De tweede voorwaarde is dat in caos afspraken worden gemaakt over het loon dat werknemers in de eerste twee jaar van hun ziekte krijgen. In deze twee jaar mogen mensen maximaal 170 procent krijgen, dus het eerste jaar 100 procent en het tweede jaar 70 procent.

Wat is er als gevolg van het sociaal akkoord veranderd in de grote herkeuringsoperatie van WAO
ers die op 1 oktober 2004 is begonnen?

Alle mensen met een WAO-, WAZ- en Wajong-uitkering, die op 1 juli 2004 jonger waren dan 50 jaar, worden herkeurd volgens de strengere ciriteria. Voor het akkoord moesten ook de mensen tussen de 50 en 55 worden herkeurd. Mensen van 50 jaar en ouder vallen onder de oude WAO-regeling. Dat betekent niet dat zij niet opgeroepen kunnen worden voor een keuring. Maar als zij worden herkeurd, dan gelden de oude, mildere criteria.

Wil je reageren? Klik hier en stuur ons jouw mening per e-mail.