Plan Nederland

> Hoe zit het met de rechten van 15-jarigen?

Plan lanceert rapport over de rechten van tieners
15 JAAR KINDERRECHTENCONVENTIE: HOE ZIT HET MET DE RECHTEN VAN 15-JARIGEN?

15 november 2004, AMSTERDAM - Op 20 november 1989 werd het Internationale Verdrag over de Rechten van het Kind goedgekeurd. Vijftien jaar later is het het meest geratificeerde verdrag ter wereld. Alleen Somalië en de VS ratificeerden het verdrag niet. Kinderen die vijftien jaar geleden geboren werden, zijn nu tieners. Ze zijn leeftijdsgenoten van het kinderrechtenverdrag, maar worden hun rechten wel gewaarborgd? De balans wordt opgemaakt in Plan's publicatie 'I am a teenager, what happened to my rights ?'

Hier rechts vindt u een pdf met de samenvatting van het rapport, citaten van tieners uit ontwikkelingslanden en enkele feitelijke gegevens. Het 100 pagina tellende rapport maakt duidelijk dat tieners met heel wat problemen worden geconfronteerd die hun jeugd, hun gezondheid en hun toekomst in gevaar kunnen brengen. "Veel te veel kinderen die tegelijk met het Kinderrechtenverdrag zijn geboren, hebben nog steeds niets gezien van de rechten die hen werden beloofd", zegt Layana Mokoginta van Plan Nederland.

Eshetu uit Ethiopië
"Ik heb geen enkel idee van mijn rechten. Naar school gaan is het liefste dat ik zou doen. Als ik de kans had, zou ik dolgraag naar school gaan om mezelf, mijn familie en mijn land te kunnen helpen. Maar nu wil ik enkel voldoende te eten hebben." Aldus Eshetu, een Ethiopische jongen die aan de kost komt als schoenpoetser en twee dagen voor de ratificatie van het verdrag werd geboren.

"Minderjarige tieners zijn volgens het Kinderrechtenverdrag nog steeds kinderen, maar worden in de praktijk al te vaak als volwassenen behandeld. Zo moeten ze werk opknappen of verantwoordelijkheden opnemen waar ze veel te jong voor zijn. Of erger, wordt er van hun onwetendheid en gebrek aan ervaring misbruik gemaakt voor commerciële en seksuele uitbuiting", zegt Layana Mokoginta.

I am a teenager, what happened to my rights?
Het rapport 'I am a teenager, what happened to my rights' identificeert 15 onderwerpen zoals seksuele uitbuiting, kinderarbeid, HIV/aids, vroegtijdige huwelijken en zwangerschappen die de fundamentele rechten van jongeren in gevaar brengen. Tegelijkertijd maakt het rapport duidelijk dat jongeren oud genoeg zijn om zeggingschap te hebben over zichzelf en hun toekomst. Zo bevat het rapport voorbeelden hoe kinderen hun leven in eigen handen nemen om hun rechten te promoten en te vrijwaren.

Belang van geboorteregistratie
"Miljoenen kinderen zouden beschermd kunnen worden tegen uitbuiting als ze een geboortebewijs zouden hebben", vertelt Layana Mokoginta. "Op die manier zouden ze hun naam, leeftijd en nationaliteit kunnen bewijzen. Als jongeren geen geboortebewijs hebben is het zeer moeilijk voor ouders, politie en overheden om hen te beschermen tegen kinderhandelaars, werkgevers zonder geweten, pedofielen of mensen die kindsoldaten ronselen". Vandaar dat Plan veel aandacht besteedt aan geboorteregistratie. Zo helpt Plan bij het inrichten van mobiele registratiekantoren, waardoor families op het platteland en in onherbergzame gebieden gemakkelijker aangifte kunnen doen. Ook zorgt Plan ervoor dat kinderen zich tijdens grote evenementen massaal kunnen en registeren. Tegelijkertijd dringt Plan aan op nieuwe wetgeving en vereenvoudiging van procedures, traint ambtenaren en geeft voorlichting aan ouders. Zo krijgen miljoenen kinderen waar ze recht op hebben: een identiteit.

Het volledige rapport 'I am a teenager, what happened to my rights ?' kunt u telefonisch opvragen op nummer 020-5495555 bij Plan Nederland.