Ingezonden persbericht


Persbericht

Bezoek aan een arts in het buurland

Chipkaart garandeert zorg over de grens

Mönchengladbach, 16 november 2004. Het ondergaan van een medische behandeling in het buurland is nog lang geen vanzelfsprekendheid. Veel betrokkenen overwegen niet eens een bezoek aan een arts in het buurland omdat ze bang zijn voor de ingewikkelde gang van zaken, de bezoeken aan het ziekenfonds, de gecompliceerde formulieren en de tijdrovende machtigingsprocedures. Dankzij een al langer bestaand samenwerkingsproject tussen de AOK Rheinland, de Nederlandse zorgverzekeraar CZ, artsen, apothekers en ziekenhuizen in de euregio rijn-maas-noord behoort dit probleem voor de verzekerden van deze ziekenfondsen tot het verleden. Met een chipkaart - de zogenaamde GesundheitsCard of Zorgpas - kunnen patiënten gecontracteerde specialisten in het buurland opzoeken.

Bezoek aan een arts in het buurland: eenvoudig en onbureaucratisch

Met de euregionale gezondheidskaart is niet alleen de gezondheidszorg in de grensstreek toegankelijker geworden. Er werd ruimte gecreëerd voor een behandeling in het buurland. In plaats van elke keer voor een behandeling het ziekenfonds te moeten bezoeken om een machtiging voor de volgende behandeling op te vragen, hoeven patiënten slechts eenmalig een zorgpas aan te vragen. Deze blijft twee jaar lang geldig. De verzekerden kunnen zich wenden tot de kantoren van de AOK Rheinland en CZ . Hier is ook een lijst verkrijgbaar van artsen en ziekenhuizen die men bezoeken kan. Alle artsen en ziekenhuizen in de euregio staan op deze lijst.

Mobiliteitstrend wijst richting Duitsland

Vooral Nederlanders profiteren van de open deuren naar de Duitse gezondheidszorg. Weken- en maandenlange wachttijden voor een behandeling in een ziekenhuis of bij een specialist zijn in dit buurland namelijk geen uitzondering. Het is dus geen wonder dat al 900 patiënten uit de steden en gemeenten van Noord- en Midden Limburg de zorgpas aangevraagd hebben. Een bijzonder groot aantal aanvragen kwam uit de gemeenten Roermond, Venlo, Weert, Venray, Posterholt en Echt-Susteren. Van Duitse kant hebben ca. 200 patiënten uit het gebied Mönchengladbach, Krefeld en Neuss de zorgpas ontvangen. De wachtlijsten in de Nederlandse ziekenhuizen veroorzaken deze ongelijke mobiliteitstrend.

Patiënten voelen zich goed verzorgd

" Vooral voor oogheelkundige, orthopedische en gynaecologische behandelingen en operaties komen veel patiënten uit Nederland. Juist op deze gebieden zijn de Nederlandse specialisten overbelast" - verklaart Hans-Willi Schemken van de AOK Rheinland, coördinator van het euregionale gezondheidsforum. "Mede door de inzet van de Zorgpas is het grensoverschrijdend zorgverkeer vanuit Nederland naar Duitsland vereenvoudigd," - aldus John Steven van CZ. Duitse patiënten zoeken vooral het nabijgelegen ziekenhuis in Roermond op.

Euregio bewijst dat medische zorg zonder grenzen mogelijk is

De Duits- Nederlandse euregio´s Maas-Rijn, rijn-maas-noord en Rijn-Waal staan model voor de Europese gezondheidszorg waarbij op de achtergrond de toekomstige koppeling van EU-verzekeringsbewijzen een rol speelt. De modelprojecten van de drie euregio´s, die gefinancierd worden uit het INTERREG IIIA-programma van de EU, worden tijdens het eerste European Health Care Congress (22 t/m 24 november 2004) in Düsseldorf gepresenteerd als Best-Practice voorbeelden. Als volgende stap in het project is een euregionaal gezondheidsportaal gepland. Hier kunnen patiënten online een specialist in het buurland opzoeken. Het portaal zal begin volgend jaar beschikbaar zijn.

Meer informatie:

Aurélia Ölbey

euregio rijn-maas-noord

D-41050 Mönchengladbach

Tel. 0 21 61 - 25 92 34

Fax 0 21 61 - 25 92 39

presse@euregio-rmn.de

www.euregio-rmn.de

www.euregio-rmn.nl