Algemene Onderwijsbond

Oproep gezamenlijke onderwijsbonden:

Werkonderbreking onderwijs 16 november

Utrecht, 8 oktober 2004. De gezamenlijke onderwijsbonden roepen al hun leden op 16 november 2004 het werk in de scholen neer te leggen. Met deze actie wil het onderwijs de druk op het kabinet verhogen. Ondanks de massale demonstratie op 2 oktober gaf het kabinet duidelijk te kennen dat over de belangrijkste geschilpunten niet of nauwelijks te praten valt. Met deze actie wil het onderwijsveld duidelijk maken dat het kabinet zich deze arrogante opstelling niet kan veroorloven.

Nadat het kabinet aangaf de mening van honderdduizenden demonstranten te negeren, besloten de bonden van FNV CNV en MHP de komende maanden in verschillende sectoren acties te gaan voeren. Dinsdag 16 november is uitgeroepen tot 'dag van het onderwijs'. Alle bonden, AOb, ABVAKABO FNV, AVS, OCNV en CNV Publieke Zaak CMHF, zullen hun leden oproepen het werk in alle onderwijssectoren neer te leggen. Ook de kunstenaarsbonden van FNV en CNV ondersteunen deze actie. De acties zijn, net als de acties voor en op 2 oktober, gericht tegen het uitkleden van het sociale stelsel. Walter Dresscher, voorzitter Algemene Onderwijsbond: "We denken nog na over een mogelijkheid de overlast voor ouders en leerlingen te beperken en toch een zo duidelijk mogelijk protest te laten horen." Volgens Cees van Overbeek van de Onderwijsbond CNV zal de actie ook kunnen rekenen op sympathie van veel ouders. "We protesteren tenslotte tegen maatregelen die ook voor hen zeer negatieve gevolgen hebben."

De voorlopige actieopzet bestaat uit 12 regionale bijeenkomsten, verspreid over het hele land. Deze plaatsen zijn: Maastricht, Venlo, Tilburg, Heinkenszand, Rotterdam, Alkmaar, Almere, Zutphen, Enschede, Heerenveen en Norg. Hierdoor zijn de acties in de buurt, waardoor het personeel maar een halve dag het werkt hoeft neer te leggen. Bovendien kan per school bekeken worden of mensen naar de ochtend- of de middagactie gaan, waardoor de opvang van de leerlingen wellicht beter geregeld kan worden.

Onderwijspersoneel komt in de regel niet zo snel in actie, vanwege de grote betrokkenheid bij hun werk en de grote consequenties van stakingsacties. Toch kwamen bij de onderwijsbonden de laatste weken veel reacties binnen van leden, die aangaven dat voor hen de maat vol is. Ton Duif, voorzitter AVS: "Schoolleiders zijn niet de eerste om naar het actiewapen te grijpen, maar we worden nu gedwongen door een kabinet dat ver van de samenleving verwijderd lijkt en weigert te luisteren naar reële alternatieven." Arno Lammeretz van ABVAKABO FNV is het eens met zijn collega's van de overige bonden: "Het feit dat het kabinet niet wil luisteren naar de reacties uit het land, zet bij velen kwaad bloed. In de aanloop naar 2 oktober bleek de actiebereidheid onder het onderwijspersoneel al groot te zijn." Zowel op de regionale bijeenkomsten als op 2 oktober meldde zich veel onderwijspersoneel. Bovendien wijst de ledenwinst van de afgelopen weken op een grote sympathie van onderwijspersoneel voor de acties.
---
Meer informatie:
Algemene Onderwijsbond: Robert Sikkes 06-12967847 (vrijdag) Marc Mathies 06-53410159 (andere dagen) Algemene Vereniging van Schoolleiders: Ton Duif 06-53170403 Abvakabo: Arno Bonte 06-51218402
Onderwijsbond CNV: Kees van Kortenhof 06-53204736


---- --