Website voor verkeersslachtoffers in gebruik genomen
DEN HAAG, 20041115 -- De gevolgen van een verkeersongeval kunnen zeer ingrijpend zijn. Om verkeersslachtoffers de helpende hand te bieden, heeft een aantal organisaties een informatieve website geopend: www.verkeersongeval.nl. De site geeft antwoord op de vragen die na een verkeersongeval kunnen opkomen, zowel bij slachtoffers als bij verwanten.De website is een initiatief van het Nationaal Platform Personenschade. Hierin werken instanties samen die in de praktijk met de afwikkeling van verkeersongevallen te maken krijgen, zoals Slachtofferhulp Nederland, verzekeraars, de ANWB, belangenbehartigers en medisch adviseurs. Al deze instanties hebben ruime ervaring met de afwikkeling van verkeersongevallen.
Uit de vele vragen die deze organisaties dagelijks bereiken, blijkt dat er grote behoefte is aan meer informatie. De gevolgen van verkeersongevallen raken dan ook veel mensen. Jaarlijks vallen meer dan duizend dodelijke slachtoffers in het verkeer. Circa 18 duizend mensen belanden na een verkeersongeval in het ziekenhuis. Daarnaast melden zich jaarlijks nog circa 240 duizend verkeersslachtoffers bij de huisarts, de Eerste Hulp of andere medische hulpverleners. En het aantal ongevallen met alleen materiële schade wordt geschat op circa 1,4 miljoen per jaar.
Bijna iedereen krijgt, direct of indirect, wel een keer te maken met de gevolgen van een verkeersongeval. Als slachtoffer, of als partner, familielid of bekende van een slachtoffer. Soms valt het mee, soms zijn de gevolgen ingrijpend. Emoties kunnen een belangrijke rol spelen. Ondertussen moet er veel worden geregeld: medische zaken, verzekeringskwesties, juridische kwesties, enzovoort.
Met veel van die zaken heb je niet dagelijks te maken. De website geeft daarom antwoord op vragen als: welke verzekering dekt de schade, hoe moet het verder met mijn werk, kost een ongeval me mijn no-claimkorting, en wat staat me eventueel te wachten bij een rechtzaak?
En waar kan ik bijvoorbeeld steun vinden als mijn partner of familielid iets is overkomen. Wat moet er allemaal worden geregeld? En wat staat u mogelijk te wachten als u getuige was van een verkeersongeval, of als u zelf een verkeersongeval heeft veroorzaakt?
De site, die voortdurend wordt geactualiseerd, bevat vele speciaal geschreven bijdragen over deze onderwerpen, en verwijst daarnaast door naar andere relevante websites.
Ingezonden persbericht