Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Goed nieuws voor jonge kinderen met aangeboren hartafwijking:

Synagis tegen RS-virus ook voor hen vergoed

Hoofddorp, 15 november 2004 Het ministerie van VWS heeft besloten om per 1 oktober 2004 het gebruik van het preventieve middel Synagis® tegen het Respiratoir Syncytieel Virus (RSV) ook te vergoeden voor kinderen jonger dan twee jaar die een ernstige aangeboren hartafwijking hebben. Deze kinderen, waarbij hun hartafwijking van invloed is op hun bloedsomloop, hebben een verhoogd risico op complicaties als gevolg van een ernstige RSV-infectie.

Gunstige onderzoeksresultaten

Onderzoek1 heeft aangetoond dat Synagis (stofnaam palivizumab) veilig en effectief kan worden toegediend ter voorkoming van een ernstige RSV-infectie bij jonge kinderen met een hemodynamisch significante aangeboren hartafwijking. De kans dat deze kwetsbare kinderen als gevolg van zo n ernstige RSV-infectie moeten worden opgenomen in het ziekenhuis wordt daardoor met meer dan de helft verminderd.

Respiratoir Syncytieel Virus

Het RS-virus is de belangrijkste verwekker van ernstige virale luchtweginfecties bij kinderen. Het komt in epidemieën voor als het buiten kouder is: tussen oktober en april. RSV is een zeer besmettelijk virus dat door lichamelijk contact, niezen of hoesten verspreid wordt. Ook kan het virus urenlang overleven, bijvoorbeeld op speelgoed. Omdat het zo besmettelijk is wordt zo n tweederde van alle kinderen al in het eerste levensjaar met RSV besmet. De meeste RSV-infecties verlopen mild en blijven beperkt tot de bovenste luchtwegen (neus, keel) en draaien uit op een stevige verkoudheid. Als de lagere luchtwegen (longen en bronchiën) echter geïnfecteerd raken kunnen klachten optreden zoals ernstig hoesten, benauwdheid en piepend ademhalen. Een ernstige RSV-infectie kan uiteindelijk leiden tot dusdanige ademhalingsproblemen dat een kind moet worden opgenomen in het ziekenhuis. Jaarlijks worden 1000 tot 4000 kinderen opgenomen vanwege een ernstig verlopende RSV-infectie. Meer informatie over RSV kunt u vinden op de website van de Vereniging van Ouders van Couveusekinderen (VOC) www.couveuseouders.nl

Voorkómen

Niet te dicht in de buurt van het kindje komen als u verkouden bent, handen wassen met warm water en zeep voordat u het kindje aanraakt, speelgoed regelmatig schoonmaken en het vermijden van drukke plaatsen zijn voorbeelden van maatregelen die helpen om de kans op besmetting met het RS-virus te verkleinen.

Voor de meest kwetsbare kinderen bestaat de mogelijkheid om ze met een maandelijks prikje met Synagis in het bovenbeen extra te beschermen tegen het RS-virus. Het middel wordt al vijf jaar door kinderartsen voorgeschreven aan te vroeg geboren kinderen en aan kinderen met een chronische longaandoening. Sinds 1 oktober jl. is het dus ook vergoed voor bepaalde kinderen met een hartafwijking.

"De rol van palivizumab in de behandeling van zuigelingen met een ernstige aangeboren hartafwijking is nog niet duidelijk uitgekristalliseerd", stelt dr M. Dalinghaus, kindercardioloog in het Erasmus MC Sophia te Rotterdam en tevens bestuurslid van de sectie kindercardiologie van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK). "Evenmin is duidelijk welke baby s voor deze preventieve maatregel in aanmerking komen. Dat zal van geval tot geval in de kindercardiologische centra bekeken moeten worden. Vooralsnog betreft het zuigelingen met ernstige aangeboren hartafwijkingen die nog niet geopereerd zijn. We verwachten dat deze indicaties in de nabije toekomst verder aangescherpt zullen worden. Bovendien zal het prikje zo dicht mogelijk bij huis verder geregeld moeten worden", aldus dr Dalinghaus.

De wens om deze preventie zo dicht mogelijk bij huis te regelen hoeft geen probleem te zijn. Indien gewenst kunnen de kinderen de maandelijkse prikjes tijdens het risicoseizoen (op verzoek van de kinderarts) thuis toegediend krijgen door een speciaal daartoe opgeleide verpleegkundige.

De Patiëntenvereniging Aangeboren Hartafwijkingen (PAH; www.pahweb.nl) juicht de vergoeding van de preventieve behandeling met Synagis toe. "Alles wat kan helpen om onnodige complicaties bij kinderen met een aangeboren hartafwijking te voorkomen is zeer welkom", aldus de heer Kater, voorzitter van de PAH, "want heropname in het ziekenhuis is een zeer ingrijpende gebeurtenis waarvan de emotionele impact niet te onderschatten is".

= = =

Meer informatie voor de redactie:

* Feltes T.F. et al. Palivizumab prophylaxis reduces hospitalization due to respiratory syncytial virus in young children with hemodynamically significant congenital heart disease. J Pediatr. 2003 Oct;143(4):532-40
* Nadere informatie is ook opvraagbaar bij mw. dr. F.C.H. Bijnen, Hinfelaar PR Consultancy, tel 035-5431535 / 06-55746525, fax: 035-5431577, e-mail: f.bijnen@hprc.nl of bij Paul Daalderop, manager paediatrische producten bij Abbott, tel 023-5544400, fax 0235544499