Keuringsdienst van waren


Minder salmonella en meer campylobacter in biokip

Nov 15 2004

De VWA controleert jaarlijks de besmetting van kipvlees in de detailhandel. In 2003 is ook onderzoek verricht naar vlees van kippen die onder de biologische houderij vallen. De VWA heeft de mate van besmetting van deze twee soorten producten vergeleken.

Er zijn 179 vleesmonsters van biologische kippen genomen. 3,4% was besmet met de salmonella bacterie. In de reguliere houderij was dat in dezelfde periode hoger: 11,2%. Van de monsters pluimveevlees uit de reguliere houderij was in 2003, 25,9% besmet met de campylobacter bacterie. Voor monsters uit de biologische houderij lag de besmetting met campylobacter in dezelfde periode op een percentage van 36,3%.

Biologisch gehouden dieren mogen niet behandeld worden met antibiotica als ze geen ziekteverschijnselen vertonen. Als dat wel het geval is mogen antibiotica alleen onder strenge voorwaarden worden gebruikt. Uit het onderzoek blijkt dat de resistentie van bacteriën die afkomstig zijn van 'biologisch kipvlees' over het algemeen lager is in vergelijking met producten uit de reguliere houderij. Bij voldoende verhitting worden de genoemde bacteriën onschadelijk gemaakt. Ook moet de consument kruisbesmetting voorkomen. Door keukenmaterialen (snijplanken, messen) waarmee rauw vlees in aanraking is geweest eerst te reinigen voor verder gebruik.