MENZIS

Zorgvernieuwingsproject beperkt gevaren Diabetes 2

Als huisartsen, specialisten, specialistisch verpleegkundigen en zorgverzekeraars intensiever samenwerken om hoogwaardige diabeteszorg in de huisartspraktijk te realiseren, kunnen complicaties van Diabetes 2 worden voorkomen of langdurig worden vertraagd. Dit blijkt uit een intensief samenwerkingsproject van zorgverleners in de Transmurale Zorgketen Diabetes Enschede (TZDE). Het project is ondersteunt door het Transmuraal CoördinatieBuro (TCB).
Twee jaar lang hebben tien huisartsen in Enschede, Thuiszorg Enschede Haaksbergen (TEH) en het Medisch Spectrum Twente (MST) samengewerkt aan dit zorgvernieuwingsproject. Het vernieuwende van dit project is intensieve begeleiding van ruim duizend Diabetes 2 patiënten in een vroeg stadium van hun ziekte, met als resultaat veel minder risico op complicaties.

Volgens projectleider en huisarts A.P. Schenau hebben patiënten gemerkt dat er veel intensiever naar hun ziektegeschiedenis en de huidige stand van zaken is gekeken. 'De resultaten daarvan zijn behandeld door een team van huisarts, diabetesverpleegkundige en internist. Vaak was het gevolg daarvan medicatieaanpassing, meer nadruk op dieet, afvallen, leefregels of op andere risicofactoren. Er bleek zo bij de zorgverleners een veel beter zicht te ontstaan op de geleverde diabeteszorg, waardoor missende gegevens en controles kunnen worden aangevuld. Bovendien hoefden patiënten, voor wie orale medicatie niet meer afdoende was, niet meer naar het ziekenhuis voor eventuele instelling op insuline. Dat gebeurde gewoon bij de huisarts,' aldus A.P. Schenau.

Minder kans op hart- en vaatziekten
De resultaten van het project liegen er niet om. Reden genoeg voor Menzis (zorgverzekeraars Amicon en Geové) om dit project te steunen. Nico de Jong, manager eerstelijnszorg: 'Het project toont aan dat diabetespatiënten baat hebben bij structurering en intensievere zorg in een vroeg stadium. De gemiddelde glucosewaarden van de patiënten daalden, hun cholesterolwaarden verbeterden én hun gemiddelde bloeddruk evenals hun gemiddelde lichaamsgewicht daalde. Hiermee is aangetoond dat het risico op het krijgen van complicaties op het gebied van hart-en vaatziekten sterk afneemt. Al onze verzekerden met diabetes type 2 moeten van deze innovatieve zorg gaan profiteren, dus kopen wij deze zogenaamde 'best pratice' in.'

Tevredenheid patiënten groot
De tevredenheid over het project is bij alle betrokkenen groot. Patiënten, huisartsen, internisten en diabetesverpleegkundigen beoordeelden het project als een waardevolle aanvulling op en een verbetering van de gangbare diabeteszorg. Gemeten aan buitenlands onderzoek op dit gebied, leveren deze verbeteringen een risicodaling van tientallen procenten op voor het krijgen van hart- en vaatziekten. Op deze manier wordt een adequaat antwoord gegeven op de vraag van het snel groeiende aantal type 2 Diabetespatiënten.

Voortzetting
Eind oktober hebben alle betrokken zorgaanbieders met zorgverzekeraar Menzis en ZN/KPZ overeenstemming bereikt over structurele voorzetting van dit zorgvernieuwingsproject. De komende jaren komt deze geïntensiveerde diabeteszorg volgens een groeimodel voor alle huisartsenpraktijken in Enschede en omgeving beschikbaar. Op korte termijn kunnen tussen de 5000-7000 diabetespatiënten geholpen worden in gestructureerde begeleiding van hun ziekte.