Universiteit van Tilburg

Eerste scriptieprijzen juridische faculteit uitgereikt!

Leer der machtenscheiding heeft in postmoderne wereld afgedaan

De klassieke trias politica de scheiding van de wetgevende, uitvoerende en rechterlijke macht is in de postmoderne wereld niet langer adequaat. Dat stelt Raymond Kubben in zijn afstudeerscriptie Eenheid in Drievoud? Een vertoog over macht, scheiding en fragmentatie. Kubben heeft hiermee de eerste scriptieprijs van de juridische faculteit van de Universiteit van Tilburg gewonnen.

Het leerstuk van de machtenscheiding is in het midden van de achttiende eeuw ontwikkeld door de Franse filosoof Montesquieu. De toenmalige inrichting van staat en openbaar bestuur lijkt echter in niets op de postmoderne staat, die veel meer gedeconcentreerd is. Ook zijn maatschappelijke verhoudingen tegenwoordig eerder horizontaal dan piramidaal.
Dat heeft consequenties voor de toepassing van de trias-leer, stelt Kubben. De crisis in de wetgeving, de bijzondere positie van de uitvoerende macht en de ontkenning van andere machten dan deze drie brengen hem tot de conclusie de trias-leer theoretisch noch empirisch adequaat is in een postmoderne wereld, waarin de overheid grenzeloos en gefragmenteerd is. Kubben presenteert in zijn scriptie een nieuwe machtsverdelingsleer. Zijn interdisciplinaire benadering (staatsrecht, bestuurskunde, filosofie) wordt door de jury zeer gewaardeerd: Een dergelijke interdisciplinariteit valt te bewonderen in een scriptie en zou vaker in dissertaties moeten worden aangetroffen.

De tweede prijs is gewonnen door K.S. de Jong met haar scriptie Mediation als alternatief voor de bestuursrechter. In haar scriptie gaat De Jong in op de vraag in hoeverre mediation geschikt is als middel om sneller en op een voor partijen meer bevredigende wijze bestuursrechtelijke geschillen op te lossen, en op welke wijze dit zou moeten worden georganiseerd. Juist haar methode spreekt de jury aan: De Jong heeft haar onderzoek uitgevoerd door middel van interviews met sleutelfiguren, het raadplegen van evaluatierapporten en het bevragen van medewerkers van het Ministerie van Justitie. Ondanks verschillende tegenindicaties acht De Jong het inzetten van mediation in bestuursrechtelijke geschillen kansrijk.

Noot voor de media
De (eerste) facultaire scriptieprijzen worden op 12 november uitgereikt, aansluitend op de Montesquieulezing, die verzorgd wordt door Brian Tamanaha (St. John's University School of Law, New York). De lezing begint om 13.30 uur en de uitreiking van de scriptieprijzen om 15.30 uur. Lokatie: UvT-campus, gebouw Y, zaal YZ1. De jury bestond uit prof.dr. W.J. Witteveen, mr. J.B.H.M. Simmelink en mr. R.R.M. de Moor. De eerste prijs wordt beloond met een bedrag van 1.000 euro, de tweede met 500 euro.
Mediavertegenwoordigers zijn van harte uitgenodigd de prijsuitreiking bij te wonen. Informatie kan worden verkregen bij mevr. drs. S.H.M. Bastiaanssen, tel. 013 466 2177, e-mail: S.H.M.Bastiaanssen@uvt.nl. Laatst gewijzigd: donderdag 11 november 2004 bullet Meer zoekmogelijkheden
bullet Experts en expertise

Zie ook

Contact
E-mail: P.H.C.Siebers