FLEVOLANDS BUREAU V. TOERISME
http://www.vvvflevoland.nl
Finalisten Kookwedstrijd Smakelijk Flevoland verrassend
Finalisten: Restaurant Bakboord, Mes Amis, Le Mirage, Grand Café The
Bottom, Brasserie de Kemphaan.
De jury en de consument hebben gesproken. In de finalestrijd op 15
november strijden de chefkoks van Restaurant Bakboord en Brasserie de
Kemphaan uit Almere, Mes Amis uit Urk, Le Mirage en Grand Café the
Bottom uit Emmeloord tegen elkaar om het beste Flevoland menu. Bij
Willem de Boer Partyservice in Emmeloord zullen zij onder toeziend oog
van de jury hun driegangen menu bereiden, dat verplicht per gang het
gebruik van Flevolandse streekproducten kent. De vijf finalisten
werden uit 15 deelnemende restaurants in Flevoland geselecteerd en
wisten allemaal unieke Flevolandse menus te bedenken van een
verrassende hoog culinair niveau.
Jury
Vier finalisten zijn door een deskundige jury verkozen waarbij
creativiteit, presentatie, producten en de menusamenstelling zwaar
wogen. De consument koos, door in de maand oktober het menu te proeven
en te beoordelen, een vijfde finalist. De jury bestaat uit Jan Gerard
van der Wal (voorzitter)- Bestuurslid KHN sector restaurants /
chefkok; Andries Greiner - gedeputeerde provincie Flevoland; Rien van
der Velde - directeur AKC-Flevoland; Pascal Jalhaij - chefkok (twee
sterren); Koos de Laat - oprichter MasterClassCooking.
Finale
Tijdens de finale op 15 november hebben de vijf koks 2,5 uur de tijd
om onder toeziend oog van de jury hun eigen menu bereiden. De
finalisten die tegen elkaar gaan strijden zijn: Raymond Kuhlman van
Restaurant Brasserie Bakboord in Almere, Cees Kramer van Mes Amis in
Urk, Guust de Nijs van Le Mirage in Emmeloord, Hendrik Driesen van
Grand Café The Bottom in Emmeloord en Lars Priessen van Brasserie de
Kemphaan in Almere. De jury beoordeelt de finalisten op bereiding,
creativiteit, presentatie, gebruik van producten en de
menusamenstelling. De winnaar van de finale mag zich meesterkok van
Flevoland noemen en een toepasselijke prijs in ontvangst nemen. Naast
de hoofdprijs worden aan de finalisten ook prijzen uitgereikt voor het
beste voor-, hoofd- en nagerecht. Een extra originaliteitsprijs zal
aan één van de 15 oorspronkelijke deelnemers worden uitgereikt. De
kookwedstrijd is bij Willem de Boer Partyservice in Emmeloord voor het
brede publiek achter gesloten deuren, maar Omroep Flevoland besteedt
er via radio en TV aandacht aan.
Reacties
De kookwedstrijd en de aandacht voor de Flevolandse keuken is positief
ontvangen door zowel consument als deelnemer. Cees Kramer reageert als
volgt: De basis voor de Flevolandse keuken is zeker aanwezig. We
moeten er wel hard aan werken om op de kaart te blijven staan, want
collegas op het oude land doen nog wel eens minderwaardig over de
Flevolandse restaurants. Guust de Nijs zegt: De kookwedstrijd is een
mooie aanleiding geweest om te laten zien dat er in Flevoland al veel
goede restaurants zijn.
Culinaire gids
Naar aanleiding van de kookwedstrijd zal rond de feestdagen in
december een culinaire gids van Flevoland verschijnen onder de naam
Smakelijk Flevoland. Hierin zijn alle restaurants van Flevoland terug
te vinden, vanzelfsprekend inclusief alle deelnemers aan de wedstrijd.
Ook is de gids een wegwijzer voor het gebruik van Flevolandse
streekproducten. Wat is typisch Flevolands en waar is dit te koop? De
gids is gratis verkrijgbaar bij o.a. de VVV winkels in Flevoland en de
Flevolandse restaurants. Alle informatie inclusief recepten is ook te
vinden op de website www.smakelijkflevoland.nl
Noot voor de Redactie /