Nationaal Actieplan Seksueel Misbruik Kinderen

Maandag 15 en 29 november 2004

Seksueel misbruik bij adolescenten, Protocollaire groepsbehandeling

Seksueel misbruik kan in de adolescentiefase een stagnerend effect hebben op de ontwikkeling. Groepstherapie biedt adolescenten de mogelijkheid herkenning te vinden, ervaringen met leeftijdgenoten te delen en met elkaar te verwerken.

Docenten

Mevrouw drs E.M. Verhees, psycholoog/psychotherapeut, werkzaam bij de Jeugdriagg Noord Holland Zuid en het Kinder- en Jeugd Traumacentrum te Haarlem. Mevrouw drs I. Bicanic, psycholoog/psychomotorisch therapeut, werkzaam bij het Kinder- en Jeugd Traumacentrum te Haarlem en bij de afdeling Medische Psychologie van het Wilhelmina Kinder Ziekenhuis te Utrecht.

Doelgroep

Ervaren hulverleners, werkzaam in de ambulante en klinische jeugd GGZ, psychologen, orthopedagogen, maatschappelijk werkers, agogen in de GGZ (sociaal pedagogisch hulpverleners), vaktherapeuten (psychomotorisch en creatief therapeuten), sociaal psychiatrisch verpleegkundigen.

Doelstelling

Na afloop van de cursus Protocollaire groepsbehandeling voor adolescenten zijn de deelnemers in staat een protocollaire directieve groepsbehandeling uit te voeren bij adolescenten die seksueel misbruik hebben meegemaakt. Zij zijn in staat cognitief gedragstherapeutische, creatieve en psychomotorische technieken adequaat te gebruiken in de verschillende fasen van het behandelproces: psycho-educatie, verwerking en klachtreductie.

Inhoud

* kenmerken van trauma, typen trauma;

* individuele reacties op een trauma (eigenschappen van het kind, trauma en omgeving);

* lichamelijk aspecten van trauma;

* neurobiologische gevolgen van trauma;

* kenmerken van de adolescentiefase;

* gevolgen van seksueel misbruik bij adolescenten;
* indicaties en contra-indicaties voor groepstherapie;
* introductie van het geprotocolleerd groepstherapeutisch model;
* effectmeting, introductie meetinstrumenten;
* valkuilen en praktische tips.

Werkwijze

De docenten presenteren het theoretisch kader en bespreken en illustreren het groepsbehandelprogramma aan de hand van het draaiboek, videofragmenten, rollenspelen en casuïstiek. De cursisten ontvangen het draaiboek dat voor deze methode is ontwikkeld, bestaande uit een werkboek voor adolescenten en een handleiding voor therapeuten.

Tijdstip

9.30 - 12.30 en van 13.30 - 16.30 uur

Kosten

405,- euro inclusief werkboek en handleiding en lunches.

Meer informatie

RINO Noord-Holland De RINO Noord-Holland is een landelijk werkende organisatie die nascholings- en opleidingsactiviteiten organiseert voor hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en aangrenzende terreinen.

---


---

Laatst gewijzigd: 04-06-2004