Arabische Europese Liga

Meldpunt Discriminatie Moslims (MDM)

(Sunday 14 November 2004 1:52:21 am)

MDM staat voor Meldpunt Discriminatie Moslims. MDM is een initiatief van de Arabisch Europese Liga Nederland (AEL-NL). Het initiatief is in oktober 2004 van start gegaan.

Waarom MDM
MDM heeft voorafgaand aan de oprichting onderzocht hoe bestaande Anti-discriminatie organisaties werken en hoe groot de bereidheid is om klachten van moslims specifieke aandacht te geven. De houding ten aanzien van moslims verschilde aanzienlijk per kantoor. Er waren echter ook overeenkomsten. Zo zijn er bij de ADBs in de Randstad weinig moslims werkzaam en blijkt er weinig animo te zijn om tot een samenwerkingsverband met moslimorganisaties te komen. In enkele gevallen werd dit beargumenteerd door te stellen dat de politiek niet zit te wachten op een aparte behandeling van moslims. Het onderwerp van een apart meldpunt voor moslims bleek politiek gevoelig te liggen.

De AEL is tot de conclusie gekomen dat discriminatie niet mag worden genegeerd vanwege politieke sentimenten. Tijdens de voorbereidingen van MDM viel bovendien de bodem weg onder het draagvlak van Meldpunt Discriminatie Internet (MDI), dat stelselmatig klachten van moslims expliciet negeerde. Hoewel van de meeste anti-discriminatie organisaties niet gezegd kan worden dat zij stelselmatig klachten van moslims minder serieus nemen dan andere, heeft MDM moeten vaststellen dat dit op het niveau van individuele medewerkers wel voorkomt.

Discriminatie
Onder discriminatie verstaan wij elke vorm van ongelijke behandeling of geweld die verband houdt met de Islamitische identiteit, bijvoorbeeld een onbeschofte behandeling, ontslag of het zonder relevante argumentatie weigeren van stageplaatsen, etc. Tevens behandelt MDM dubieuze berichtgeving in de media.

Melding
Er zijn twee manieren waarop u uw melding bij ons bekend kunt maken. Middels dit formulier of telefonisch via het volgende nummer: 06-38018381. Wij zullen uw melding registreren en onderzoeken. Na ontvangst van de melding wordt er een rapport opgemaakt. Vervolgens zal MDM contact met u opnemen om u te adviseren. Indien u er niet zeker van bent of een probleem daadwerkelijk met discriminatie te maken heeft dan kunnen we daar samen in een gesprek achterkomen.

Wat behandelen wij niet
Berichten op online forums worden vanwege de prioriteitstelling (voorlopig) niet in behandeling genomen.

Privacy
Alle informatie wordt vertrouwelijk behandeld. Uw identiteit blijft onvoorwaardelijk geheim.

Taken
MDM stelt zich de volgende taken ten doel ten aanzien van discriminatie van moslims:


1. Registratie

2. Bestrijding

3. Preventie


1. Registratie
Dagelijks ontvangt MDM meldingen van incidenten. Alle incidenten worden zorgvuldig geregistreerd. Bij onderzoek baseert MDM zich op het principe van hoor en wederhoor, hetgeen betekent dat in het geval van actieve ondersteuning de tegenpartij zal worden geconfronteerd. MDM zal jaarlijks een verslag publiceren.


2. Bestrijding
Bestrijding door middel van actieve ondersteuning betekent dat MDM zich inzet om herhaling te voorkomen en om de geleden schade van de gedupeerde tot een minimum te beperken. Juridische hulp, het publiekelijk maken van misdragingen en georganiseerde actie om druk op te voeren behoren tot de inzetbare instrumenten van MDM.


3. Preventie
Door het zorgvuldig behandelen van individuele klachten, het actief volgen van ontwikkelingen en het bieden van ondersteuning bij bestrijding van discriminatie, is MDM in staat om klachtenpatronen te herkennen en te analyseren. Als gevolg hiervan kan, al dan niet in samenwerking met bestaande organisaties en personen, worden opgetreden om toekomstige klachten te voorkomen.

MDM richt zich momenteel primair op registratie. Er wordt op dit moment hard gewerkt aan het versterken van de tweede taak, te weten actieve ondersteuning voor bestrijding. MDM is scherp ingesteld op de laatste ontwikkelingen.

U hoeft geen moslim te zijn om een incident te melden. Ook als u getuige bent kunt u een klacht indienen bij MDM. Het is van belang dat elke klacht, ook relatief minder ernstige, wordt gemeld. Stop incidenten niet in de doofpot, verzwijg ze niet!