Gemeente Maastricht

Baatbelasting

Maastricht wil meetellen als internationaal koopcentrum. Om dit te bereiken hebben de gemeente en diverse private partijen in 1998 het `Convenant Integrale Aanpak Kernwinkelgebied Maastricht' ondertekend. De herinrichting van het kernwinkelgebied is een van de actiepunten in het convenant. Afgesproken is dat de kosten daarvan gedragen worden zowel door de gemeente als door iedereen die baat heeft bij de herinrichting.

> Vrijwillige bijdrage of baatbelasting?
> Samenstelling verdeelsleutel en rekenvoorbeeld > Downloads

Meest gestelde vragen over de baatbelasting

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u tussen 9.00 en 12.00 uur telefonisch contact opnemen met de gemeente, telefoonnummer: (043) 350 47 86. Wilt u een medewerker van de gemeente persoonlijk spreken? Dat is alleen mogelijk op afspraak. Neem hiervoor contact op via het bovenstaande telefoonnummer.


1. Waarom verhaalt de gemeente de kosten van de herinrichting op de eigenaren?
Het Maastrichtse kernwinkelgebied moet aantrekkelijk blijven voor inwoners en winkelend publiek binnen en buiten de (eu)regio. Overheid en bedrijfsleven onderkennen samen dat de aantrekkelijkheid van de binnenstad voor een groot deel wordt bepaald door de openbare ruimte. Om uit te drukken dat alle partijen een belang hebben is eind jaren negentig besloten de kosten te verdelen. De gemeente houdt vast aan de afspraken die destijds gemaakt zijn.


2. Op welke manieren kan de gemeente de kosten verhalen? De gemeenteraad heeft besloten dat elke eigenaar in eerste instantie een exploitatieovereenkomst krijgt aangeboden. Deze kan nauw aansluiten op de mogelijkheden en wensen van de eigenaren. Eigenaren die geen overeenkomst aangaan, krijgen voor hetzelfde bedrag een aanslag baatbelasting opgelegd. Gemeenten kunnen op grond van de Gemeentewet baatbelasting opleggen als eigenaren door bepaalde maatregelen `gebaat' worden, met andere woorden: als deze er voordeel van hebben.


3. Wat ga ik betalen?
Wat u gaat betalen is afhankelijk van uw `baat'. Wie het meest profiteert van de herinrichting, draagt het meeste bij aan de kosten. Bepalend voor de berekening zijn oppervlakte en grenslengte van de kadastrale onroerende zaak zoals vermeld in het kadaster en de in het bestemmingsplan aangegeven bestemming van de onroerende zaak. Waar nodig vindt een correctie plaats, omdat het bestemmingsplan ruimere mogelijkheden biedt of juist beperktere mogelijkheden toestaat.


4. Wie betaalt?
De (zakelijk) gerechtigden tot de gebate onroerende zijn degenen die dienen te betalen. De gerechtigden tot de onroerende zaak zijn de eigenaren, appartementseigenaren of erfpachters. Deze krijgen eerst de mogelijkheid om een exploitatieovereenkomst te sluiten. Indien een gebate onroerende zaak meerdere gerechtigden kent, dient elke individuele medegerechtigde de conceptovereenkomst te tekenen alvorens de overeenkomst tot stand kan komen. Wanneer er geen overeenkomst tot stand komt, zal per 1 januari 2005 een baatbelastingaanslag worden opgelegd. Deze belastingaanslag zal aan één van de gerechtigden worden opgelegd. Deze kan overigens wel een evenredig deel van het betaalde vorderen op de medegerechtigden.