Socialistische Partij

11 november 2004:
Burgemeester weigert discussie over Floriade

SP-fractie stapt op bij algemene beschouwingen

De fractie van de SP in de gemeenteraad van Horst aan de Maas is opgestapt bij de Algemene Beschouwingen. Reden: de weigering van burgemeester Frissen om in te gaan op vragen van de SP over de mogelijke organisatie van de Floriade.

Vragen
In de raadsvergadering van 11 november j.l. waarin de Algemene Beschouwingen van de verschillende fracties werden besproken stelde de SP een aantal indringende vragen over de organisatie van de Floriade in Noord-Limburg. De SP stelt vraagtekens bij het feit dat alleen de organiserende gemeenten de risico's dragen voor de eventuele verliezen. Waarom neemt het bedrijfsleven niet die risico's als die er zo van profiteren, zoals de initiatiefnemers voor de Floriade beweren? Daarbij wees de SP op de grote verliezen van eerdere Floriades. Ook vraagt de SP zich af waarop de mededeling gebaseerd is dat milieu- en natuurorganisaties zo positief staan tegenover de Floriade. Bezwaar maakt de SP tegen het instellen van een stichting die de Floriade verder gaat organiseren, omdat de politiek er op die manier verder niet meer over kan spreken. Uitdrukkelijk vraagt de SP naar het derde deel van het Bidbook waarin de organisatie haar verzoek de Floriade te organiseren verantwoordt. Dat derde deel is alleen gestuurd naar de Nationale Tuinbouwraad die beslist over de toewijzing. De SP is van mening dat de raad als volksvertegenwoordigers over die verantwoording moet beschikken. Tenslotte vraagt de SP in de raad te besluiten over definitieve deelname aan de Floriade, vóórdat de Nationale Tuinbouwraad die toewijst aan Noord-Limburg.

Discussie geweigerd
In een reactie op de vragen van de SP gaf burgemeester Frissen aan dat hij weigerde in te gaan op de vragen van de SP. Hij wilde per se vasthouden aan de inhoud van het zogenaamde Bidbook. Hij vond dat de gemeenteraad maar moest vertrouwen op de op te richten stichting. Naar zijn mening zou er toch geen overeenstemming komen tussen hem en de SP en 'dus' hoefde hij niet in te gaan op de vragen. Hij stelde zelfs dat er 'toch niet geluisterd werd naar elkaar'! Frissen zei van mening te zijn dat de SP niet 'tot het gaatje' moest gaan bij het stellen van vragen, maar zich neer moest leggen bij het besluit dat de Floriade in Noord-Limburg georganiseerd wordt. Ook na herhaald aandringen van de SP bleef Frissen bij diens weigering.

Verklaring SP-Fractie
Toen het college via de burgemeester niet in debat wilde gaan met de SP en haar vragen niet wilde beantwoorden vroeg de fractie zich af welke reden er dan nog zou zijn om verder deel te nemen aan de discussie. Als de gesprekspartner zegt over een onderwerp niet te willen spreken dan kun je eigenlijk alleen maar één conclusie trekken: het gesprek beëindigen en uitzoeken hoe je op een andere manier aan de ander duidelijk kunt maken dat de antwoorden van belang zijn voor een democratische rechtsgang. Deze overwegingen leidden voor de SP-fractie tot het besluit om in de raadsvergadering een verklaring voor te lezen. Deze luidde als volgt: 'De SP-fractie wenst een verklaring af te leggen. Nu u weigert met ons in discussie te gaan over de Floriade waar wij zeer indringende vragen over hebben gesteld zetten wij zeer grote vraagtekens over het nut van deze Algemene Beschouwingen. Wanneer u als college bepaalt waarover het mag gaan, dan moeten wij ons afvragen wat we hier doen. Normaal gesproken moet je niet weglopen voor discussie. Nu u dat wèl wenst te doen, vragen wij ons af wat wij hier nog te zoeken hebben. Reden om voor deze ene keer te stoppen met deelname aan de Algemene Beschouwingen. In de hoop dat u dit wat ons betreft ultieme signaal op zult pakken en bij volgende gelegenheden daar rekening mee houdt. Als u het ons onmogelijk maakt onze controlerende taak uit te voeren, dan zijn wij genoodzaakt te zoeken naar andere middelen om antwoord te krijgen op onze vragen. U zult dan ook nog van ons horen.' Toen de fractie vervolgens opstapte, ontlokte dat aan de fractievoorzitter van de PvdA de reactie dat hij verbijsterd was. Door het vertrek van de SP zou de bijdrage van de oppositie verloren gaan en werd de democratie aangetast. Staande reageerde SP-fractievoorzitter Geurts met de vraag waarom Seegers niet verbijsterd had gereageerd op de weigering van Frissen in discussie te gaan. Die immers maakte de discussie onmogelijk. Waarna de SP opstapte.

---

Uw reactie of nog vragen ?
Meld het a.u.b. aan Paul Geurts
Tel: (077) - 3985762 of via e-mail

---