Ingezonden persbericht


5 november 2004

Adam Camerarius: Een Groninger schilder uit de Gouden Eeuw

Het Groninger Museum presenteert van 12 november 2004 t/m 10 april 2005 de tentoonstelling Adam Camerarius, een Groninger Schilder uit de Gouden eeuw. Deze tentoonstelling toont voor het eerst een overzicht van het werk van de onbekende, maar verassend goede, 17e eeuwse Groninger schilder Adam Camerarius.

Het Groninger Museum verwierf in 2004 het schilderij Portret van een vrouw als Diana van de 17de eeuwse Groninger schilder Adam Camerarius. De aanwinst is een krachtig portret van een stevige vrouw in fantasiekledij met een boog in haar hand en een maansikkel op haar hoofd, zodat zij als Diana herkenbaar is. Deze aanwinst is bijzonder omdat er niet veel schilderijen van Camerarius bekend zijn. Voor het museum is het de derde aanwinst in honderd jaar: in 1901 en in 1955 konden ook werken van deze meester verworven worden. In 1901 werd een schoorsteenstuk met daarop afgebeeld de vier kinderen van burgemeester Tjaerd Gerlacius geschonken. In 1955 werd een portret van J. Reiniers aangekocht. Het portret van Diana, een langdurig bruikleen van het J.B. Scholtenfonds, is aanleiding voor de tentoonstelling. De tegenhanger van het schilderij, dat Apollo voorstelt, komt voor de tentoonstelling uit Reims.

Camerarius is in Groningen geboren en volgde een opleiding in Amsterdam. Camerarius schilderde veelal portretten. Hij viel vooral op door ongebruikelijke kleurencombinaties die verassend modern aandoen. In 1659 keerde hij terug naar zijn geboortestad Groningen. Het netwerk van zijn familie zorgde daar voor opdrachten. Hij was een voortreffelijke schilder, maar in de Gouden Eeuw viel zijn werk te midden van de grote meesters niet zo op. Helaas bleven zijn geboorte- en sterfjaar altijd onbekend.

Ander werk van Camerarius dat te zien zal zijn, is een vroeg werk op groot formaat: Christus en de Hoofdman over Honderd uit het Rijksmuseum Amsterdam en de Regenten van het Burgerweeshuis uit Naarden van de gemeente Naarden. Uit het Rubenshuis te Antwerpen komt een portret van Maria Magdalena. Het is lang geleden dat het Groninger Museum 17e eeuwse meesterwerken van dit formaat in huis had.

Tentoonstellingscoördinator Dr. Egge Knol

Bij de tentoonstelling verschijnt een catalogus geschreven door Robert Schillemans en Egge Knol: Adam Camerarius, een Groninger Schilder uit de 17de eeuw. ¤ 9,95

ISBN: 90 71961 60 8