Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 283 SJT
Datum: 10 november 2004

Fryslân niet tevreden met bijdrage
Rijk voor sanering van bodemverontreinigen

Het college heeft het programma vastgesteld voor de sanering van bodemverontreinigingen in Fryslân. Het programma, gebaseerd op de Wet bodembescherming, geldt voor de periode 2005-2009 en wordt nu aan het ministerie van VROM toegezonden. Dit ministerie betaalt mee aan de sanering van ernstige bodemverontreinigingen. Het college is echter niet tevreden over de hoogte van de bijdrage van het Rijk en pleit in een brief aan de minister voor een hogere bijdrage. Fryslân wil meer geld om niet alleen haar ambities waar te maken, maar ook om de rijksdoelen als het gaat om de aanpak van de werkvoorraad, de aanpak van locaties met een hoog milieurisico en wijzigingen in het rijksbeleid te kunnen uitvoeren. Het college vraagt de minister daarvoor tien miljoen euro extra uit de knelpuntenpot van het ministerie beschikbaar te stellen.

Het ministerie van VROM stelt uit twee verschillende bronnen geld beschikbaar aan de provincie: gelden uit de ISV-pot voor stedelijke vernieuwing en gelden uit de pot voor de Wet bodembescherming. Het totaalbedrag aan subsidies is het indicatief budget waarmee de provincie en de gemeenten de saneringen moet uitvoeren. Maar dit budget is bij lange na niet genoeg om de Friese ambities op het gebied van bodemsaneringen te kunnen uitvoeren. Was er voor de periode 2000-2004 nog een bedrag van ruim 37,6 miljoen euro beschikbaar, voor de periode 2005-2009 is er maar 22,9 miljoen euro beschikbaar. Dit betekent dat Fryslân niet voldoende middelen krijgt om de saneringen, die uit milieuhygienisch opzicht beslist noodzakelijk zijn, uit te voeren. Het gaat dan om saneringen in stedelijk en landelijk gebied, de sanering van waterbodems en die van voormalige gasfabrieken.

De lagere bijdrage is een gevolg van de bezuinigingen die het rijk op tal van terreinen doorvoert. Per saldo betekent een en ander dat er van de beschikbare 22,9 miljoen euro weinig overblijft. Een groot deel van het budget moet namelijk al opzij gezet worden voor reeds aangegane verplichtingen en afrekeningen voor saneringen uit eerdere jaren. Het beschikbare budget voor nieuwe saneringen is daarmee slechts 2,6 miljoen en dat is naar de mening van het college volstrekt onvoldoende.

Gedeputeerde Ton Baas is kritisch over de hoogte van het budget: "De laatste jaren hebben heeft de provincie, het Wetterskip en ook de Friese gemeenten een hoog ambitieniveau nagestreefd en dat ook waargemaakt. Nu er minder rijksgeld beschikbaar is zouden we een pas op de plaats moeten maken. Daar pas ik voor, wij hebben ons een goede partner getoond, hebben ambities, maar hebben bovenal tal van verontreinigen die gesaneerd moeten worden. Om die saneringen uit te kunnen voeren en om in te kunnen spelen op urgente en risicovolle locaties is er meer nodig dan nu in Den Haag voor Fryslân opzij wordt gezet. Het Rijk wil dat wij de handen uit de mouwen steken, dan moet zij daarvoor de middelen beschikbaar stellen." N 35


---- --