---
PERSBERICHT
Nummer: 281 JU
Datum: 10 november 2004
Internationale samenwerking biedt kansen voor Fryslân
N 35
Fryslân timmert internationaal aan de weg. Tijdens een bijeenkomst in Arendal (Noorwegen) deze maand is gedeputeerde Bijman benoemd tot vice-voorzitter van de North Sea Commission. De samenwerking in Noordzee verband biedt kansen voor Fryslân, niet alleen om netwerken op te bouwen en kennis uit te wisselen, maar om concrete projecten te ontwikkelen die goed zijn voor Friese ondernemers.
North Sea Commission
De Northsea Commission is een samenwerkingsverband van meer dan 60 regio's uit het gebied rond de Noordzee. De leden komen uit acht verschillende landen: Schotland, Engeland, Belgie, Duitsland, Denemarken, Zweden, Noorwegen en Nederland. De Noordsea commission is opgericht in 1989 om het ontwikkelen van regionale partnerschappen in de landen rond de Noordzee te bevorderen. Het doel is om de positie van de Noordzeeregio binnen Europa te versterken. De Northsea Commission bestaat uit een dagelijks bestuur en zes themagroepen. Het doel van de themagroepen is om verschillende activiteiten op het gebied van Werkgelegenheid, Communicatie&Transport, Cultuur&Toerisme, Onderwijs& Onderzoek, Milieu&Visserij te ontwikkelen en behartiging van regionale belangen te bevorderen. Om de samenwerking tussen de regio's te promoten en verder te ontwikkelen is het Noordzee Interreg IIIB programma gerealiseerd. Dit programma biedt financiële steun aan de ontwikkeling van projecten in de Noordzeeregio. Dit Interreg IIIB Programma loopt van 2002 tot 2007. De provincie Fryslân is op dit moment partner in dertien projecten, waarvan ze over zes de leiding heeft. De provincie speelt een stimulerende en initiërende rol en is verantwoordelijk voor een totaal van E 45 miljoen aan projectengeld. Hiervan wordt E 9 miljoen in Fryslân geïnvesteerd, met een provinciale bijdrage van E 1,5 miljoen.
Kansen voor bedrijfsleven
Door het uitdragen van de Friese kennis binnen deze internationale samenwerkingsprojecten, met name op het gebied van water en afval, worden de marktkansen voor het Friese bedrijfsleven vergroot. Er onstaan mogelijkheden om netwerken in het buitenland op te bouwen en ervaring op te doen binnen projecten. De subsidiemogelijkheden maken ook het experimenteren met innovaties mogelijk, omdat er zogenaamd 'risico-geld' beschikbaar is.
Binnen de Europese Commissie liggen voorstellen voor nieuw programma, Interreg IV. Het projectenbudget zal mogelijk een factor 5 hoger zijn dan het huidige Interreg-budget. Naar verwachting komt tussen de E 500 en E 800 miljoen beschikbaar voor de Noordzee-regio. Als alles volgens schema verloopt wordt het programma in de loop van 2007 definitief en kunnen vervolgens de eerste projectvoorstellen worden ingediend.
Met de toetreding van de nieuwe lidstaten tot de EU wordt het noorden van Nederland een belangrijke schakel richting Noordoost Europa. De beschikbare budgetten voor ruimtelijk economische ontwikkeling zullen in de toekomst minder worden, maar de beschikbare middelen uit Interreg IV bieden nieuwe perspectieven.
---- --
Provincie Friesland