Vragen van de leden Van Dijken, Smits en Dijksma (allen PvdA) aan de minister van Verkeer en Waterstaat en de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
over de toegankelijkheid van NS-station Hoogeveen
* Bent u op de hoogte van de toegankelijkheidsproblemen voor mensen met een handicap die met de trein willen reizen, onder andere op het station Hoogeveen?
* Kunt u ons uitleggen waarom er in het station van Hoogeveen kortgeleden liften zijn aangebracht, zodat mensen met een rolstoel op de perrons kunnen komen, terwijl assistentieverlening en een zogenaamde brug die gebruikt wordt voor het in- en uitrijden van de trein, door de NS stelselmatig geweigerd wordt?
* Bent u het met ons eens dat het enkel aanbrengen van liften in het station in Hoogeveen geen waarborg is voor de toegankelijkheid en de bruikbaarheid van de NS-diensten in Hoogeveen?
* Bent u het met ons eens dat het beleid van de NS ten aanzien van de aanpassingen, toegankelijkheid en assistentieverlening op het station Hoogeveen niet overeenstemt met het eerder door u aangekondigde tweesporenbeleid wanneer het gaat om het bovenregionaal vervoer van mensen met een handicap?
* Hoe oordeelt u over het feit dat in Hoogeveen wonende mensen met een handicap hierdoor gedwongen blijven zich met een taxibus volgens de Valysregeling naar het dichtstbijzijnde wél toegankelijke station, in Zwolle of Assen, te laten brengen (afstand 35 tot 40 kilometer per rit)?
* Bent u bereid de NS aan te spreken op deze nalatigheid en ervoor te zorgen dat er een zogenaamde brug en assistentieverlening op het station in Hoogeveen geleverd gaan worden van de eerste tot de laatste trein?
(bijlagen: artikel NS grijpt in bij actie rolstoelers Dagblad van het Noorden (09-11-04) en Gehandicapten mogen de trein uitzwaaien Gehandicaptenplatform Hoogeveen (05-11-04))
Bijlage 1, artikel Dagblad van het Noorden 9 november 2004
09 november 2004, 07:25 uur "
NS grijpt in bij actie van rolstoelers
Jacqueline Wouda
hoogeveen - Een ludiek bedoelde actie van het Gehandicaptenplatform Hoogeveen is maandagmiddag uitgelopen op een handgemeen. Het Gehandicaptenplatform protesteerde tegen de ontoegankelijkheid van de trein voor rolstoelers.
De bedoeling was met een vorkheftruck een pop in een rolstoel de trein in te schuiven. Op het moment dat de vorkheftruck het perron op wilde rijden, pakte de NS-stationsbeheerder de sleutels af. Een van de actievoerders greep de stationbeheerder vervolgens vast.
''Het had natuurlijk nooit tot een handgemeen mogen komen'', zegt een duidelijk aangeslagen stationsbeheerder Erik van Willemswaard. ''Maar ik kon de heftruck niet het perron op laten rijden, want de veiligheid was in het geding.'' Hij is van plan aangifte te doen tegen het Gehandicaptenplatform.
Woordvoerder Ida Vos van het Gehandicaptenplatform betreurt het dat de actie, die tientallen rolstoelers en hun begeleiders naar het station trok, in een handgemeen moest eindigen. ''We hebben geprobeerd met NS te overleggen, maar kregen niet echt gehoor.''
09 november 2004, 07:25 uur "
Bijlage 2, artikel Gehandicaptenplatform Hoogeveen
05-11-2004 Gehandicapten mogen de trein uitzwaaien...
Op het station van Hoogeveen wordt maandag 8 november actie gevoerd. Gehandicapten en chronisch zieken willen gewoon met de trein. Elf jaar lang vochten ze voor liften op het station. Alleen zo kunnen ze op het perron komen. Die liften komen binnenkort. Maar toegang tot de trein en het spoorwegnet ontbreekt. De argeloze rolstoeler die zijn treinreis telefonisch wil vastleggen bij de NS krijgt te horen dat station Hoogeveen niet toegankelijk is. De brug waarmee een rolstoel de trein in kan rijden, is weggehaald.
"Er zijn geen gehandicapten op station Hoogeveen", aldus de NS. "Die brug staat nu ergens anders en die komt niet meer terug." Toch willen gehandicapten en chronisch zieken in Hoogeveen kunnen reizen. Maar om met de trein te kunnen, moeten rolstoelreizigers bijzondere stunts uithalen. Daarom arriveert op maandagmiddag 8 november tussen 14.00 en 14.35 op spectaculaire wijze een rolstoelreiziger op station Hoogeveen.
Vervoer is voor veel mensen met handicaps een probleem. In Hoogeveen maken ze het nog moeilijker. Reis je in een rolstoel dan moet dat via Zwolle of Assen. Daar overstappen. En dan nog een keer 35-40 kilometer met de rolstoeltaxi naar Hoogeveen. Voor het Gehandicaptenplatform Hoogeveen was de maat vol. Na al die jaren worden er twee liften aangelegd. Maar de rolstoelers hebben het nakijken. Gehandicapten en chronisch zieken komen toch niet alleen naar het station om mensen uit te wuiven? Het platform wil dat er weer reismogelijkheden komen in Hoogeveen. De brug en de assistentieverlening moeten terug op het station.
Het Gehandicaptenplatform Hoogeveen voert haar actie in samenwerking met Makkers Unlimited. Voor meer info op;