Gemeente Maastricht

Bericht uit Maastricht week 46 / 2004

logo bericht uit maastricht

Afbeelding
Feestversiering en brandveiligheid

Versieringen in horecagelegenheden, winkels, bedrijfskantines en dergelijke maken alles extra feestelijk. Maar versiering kan gevaarlijk zijn als er brandbare materialen worden gebruikt. Er is een speciale folder verkrijgbaar over 'Feestversiering en brandveiligheid'.

dotline

Afbeelding
Ondergronds milieuperron Burg. Van Oppenstraat

Op 12 november opent wethouder Wim Hazeu het nieuwe ondergronds milieuperron aan de Burgemeester Van Oppenstraat. Nog vóór juli 2005 worden alle milieuperrons in Maastricht ondergronds gemaakt.

dotline

Afbeelding
Inspraak bouwplan Fransensingel

Op voormalige bedrijfsterrein van de Sphinx langs de Fransensingel is een nieuw gebouw gepland. Het bouwplan is in strijd is met het geldende bestemmingsplan. Daarom is er op 18 november een inspraakavond. Tot 26 november 2004 kunt u schriftelijk op het plan reageren.

> Sinterklaas in Maastricht
> Maastricht beste winkelstad van Nederland
> Verlenging aanwijzing veiligheidsrisicogebied > Bodembeheerplan Maastricht en Bodembeheerplan Belvédère > Vergunning Kansspel- en behendigheidsautomaten > Wijkteam Binnenstad organiseert buurtrondgang > Bekendmakingen 10 november 2004

Feestversiering en brandveiligheid

Afbeelding Versieringen in horecagelegenheden, winkels, bedrijfskantines en dergelijke maken alles extra feestelijk. Maar versiering kan een extra risico inhouden als er brandbare materialen worden gebruikt. Het spreekt vanzelf dat de eigenaars op de eerste plaats verantwoordelijk zijn voor de veiligheid van de gasten. Zij moeten dan ook de nodige maatregelen treffen om die veiligheid te waarborgen, zoals:


* voldoende vluchtroutes;

* blusmiddelen;

* goed begaanbare nooduitgangen;

* noodverlichting en vluchtrouteaanduiding;
* aanwezigheid van deskundig en verantwoordelijk personeel;
* maximale aantal toelaatbare personen

* brandveilige versieringen.

De folder 'Feestversiering en brandveiligheid' kunt krijgen bij het GemeenteLoket en het Centre Céramique. Of kijk op www.maastricht.nl/brandveiligheid.

Ondergronds milieuperron Burg. Van Oppenstraat

Afbeelding Op vrijdag 12 november is het nieuwe ondergronds milieuperron aan de Burgemeester Van Oppenstraat gebruiksklaar. Die middag opent wethouder Wim Hazeu, samen met bewoners, feestelijk het milieuperron om 16.30 uur.

Nog vóór juli 2005 worden volgens planning alle milieuperrons in Maastricht ondergronds gemaakt. In deze ondergrondse perrons kan veel meer afval en ze staan beter in de omgeving. Gebleken is dat er dan nauwelijks meer last is van het dumpen van afval en zwerfvuil. Ook in de Burgemeester Van Oppenstraat was dit een groot probleem. Omwonenden hebben dit probleem nadrukkelijk aangekaart bij de gemeente.

Inspraak bouwplan Fransensingel

Afbeelding Op het huidige braakliggende terrein achter de muur van het voormalige bedrijfsterrein van de Sphinx langs de Fransensingel is een nieuw gebouw gepland. In dit gebouw worden verwarmingsketels geplaatst die, aanvullend op de restwarmte van Sappi, de warmtelevering verzorgen voor onder andere Mosae Forum en (in de toekomst) Belvédère. In het gebouw komt ook de koeling voor het nieuwe stadskantoor. Aangezien het bouwplan in strijd is met het ter plaatse geldende bestemmingsplan moet er een zogenaamde `artikel 19 WRO-procedure' worden gevolgd om tot het verlenen van een bouwvergunning te kunnen komen. Daarom wordt een inspraakavond gehouden op donderdag 18 november 2004 om 20.00 uur in het infocentrum Belvédère, Bassin 100 (achterzijde Boschstraat).

De randvoorwaarden liggen vanaf 11 november ter inzage bij het GemeenteLoket. Tot 26 november kunt u schriftelijk reageren. Stuur uw reactie naar Gemeente Maastricht, Dienst SOG, Projectbureau, t.a.v. de heer A. Versluis, Postbus 1992, 6201 BZ Maastricht. U kunt hem bellen voor meer informatie (043) 350 46 57.

Sinterklaas in Maastricht

Zaterdag 13 november komt Sinterklaas met zijn pieten aan in Maastricht. Om 11.00 uur legt de stoomboot aan bij Rederij Stiphout aan de Maasboulevard. De burgemeester heet het gezelschap hier welkom. Daarna maakt de Sint met zijn politiepieten, muziekpieten, strooipieten een tocht door de binnenstad.

De route: Maasboulevard - Onze-Lieve-Vrouweplein - Wolfstraat - Kersenmarkt - Kleine Staat - Muntstraat - Markt-zuid - Spilstraat - Grote Staat - Kleine Staat - Maastrichter Brugstraat - Sint-Servaasbrug - Wycker Brugstraat - Lage Barakken - Sint-Maartenslaan - Sint-Maartenspoort.

Sinterklaas ontvangt de kinderen en hun ouders in de Muziekschool aan de Sint-Maartenspoort van 12.00 tot 13.15 uur en zal daar handen schudden en verlanglijstjes in ontvangst nemen. Van 14.00 tot 15.15 uur is Sint Nicolaas in winkelcentrum Brusselse Poort.

Informatie over route en programma is te vinden op www.sinterklaasinmaastricht.nl. TV Maastricht zendt dagelijks na het programma Stadslicht het Maastrichts Sinterklaasjournaal uit. Op maandag 15 november kunt u op TV Maastricht kijken naar een verslag van de intocht.

Maastricht beste winkelstad van Nederland

Maastricht heeft de Telegraaf Publieksprijs gewonnen voor Beste Winkelstad van Nederland in 2004. Maastricht mag zich met deze prijs een jaar lang Winkelstad van het Jaar 2004 noemen. In totaal hebben 1278 lezers, via een bon in de Telegraaf, hun stem uitgebracht. 272 stemmen werden op Maastricht uitgebracht. De ondervraagden gaven aan dat Maastricht een ideale combinatie heeft van: een authentieke, sfeervolle binnenstad, waar mensen zich thuisvoelen. Een diversiteit aan winkels: van grote winkelketens tot kleine speciaalzaken. Maar ook een groot horeca-aanbod en een goede bereikbaarheid naar parkeergarages. De totale sfeer/uitstraling in de binnenstad wordt omschreven als bruisend.

Felicitaties

De gemeente feliciteert met name de ondernemers van de binnenstad en initiatiefnemers van Maastrichtse evenementen. Wethouder Han Hoogma van Economische Zaken: "Het is hun verdienste dat de stad als bruisend en sfeervol wordt betiteld. Deze prijs laat overigens zien dat de Publiek Private Samenwerking, de agenda van ondernemers en overheid, zijn werk doet en ook succesvol is. De herinrichting van de binnenstad is nu afgerond, maar ondernemers en gemeente zullen ook in de toekomst samen blijven werken aan een mooie, goede en veilige winkelstad."

Verlenging aanwijzing veiligheidsrisicogebied

Op 21 januari 2003 heeft de gemeenteraad de burgemeester de bevoegdheid gegeven om een gebied aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied bij (ernstige vrees voor het ontstaan van) verstoring van de openbare orde door de aanwezigheid van wapens. De aanwijzing omvat ook in het gebied gelegen voor het publiek openstaande gebouwen met bijbehorende erven, en het openbare water. In een veiligheidsrisicogebied kan de officier van justitie gelasten dat eenieder, zonder dat sprake hoeft te zijn van voorafgaande verdenking, onderworpen kan worden aan een onderzoek naar wapens en munitie in bagage, verpakkingen, voertuigen en kleding.

Nu de termijn van de vorige aanwijzing verstreken is, heeft de burgemeester besloten als veiligheidsrisicogebied aan te wijzen binnen de gemeente Maastricht een gebied dat begrensd wordt door de volgende wegen: de Noorderbrug, de Frontensingel, de Statensingel, het Koningin Emmaplein, de Hertogsingel, het Tongerseplein, de Prins Bisschopsingel inclusief de Hubertuslaan richting Luikerweg tot en met de kruising Aylvalaan-Pater Lemmensstraat, de John F. Kennedybrug, de John F. Kennedysingel, het Europaplein, de Sibemaweg in de noordelijke richting ter hoogte van het Europaplein, de Mockstraat, de Bergerstraat, de Oostermaasweg, de Terblijterweg in westelijke richting, de Markies van Ledestraat, de Stadionweg, de Marathonweg in westelijke richting ter hoogte van de A2, de President Rooseveltlaan in de zuidelijke richting tot aan de Viaductweg en de Viaductweg.

Uit een analyse is gebleken dat het gebied zoals hierboven beschreven als veiligheidsrisicogebied aan te wijzen is, omdat de openbare orde in dit gebied in een niet te tolereren mate wordt verstoord. Duidelijk is dat dit ook alleszins heeft te maken met de aanwezigheid van wapens. In 2004 zijn tot nu toe 110 wapens aangetroffen.

De stukken liggen ter inzage bij het GemeenteLoket, onder gemeenteblad C-70. De aanwijzing is van kracht per 12 november 2004 en geldt voor een periode van zes maanden.

Is uw belang rechtstreeks bij dit besluit betrokken? Dan kunt u volgens artikel 7:1 en artikel 8:1 van de Algemene wet bestuursrecht binnen zes weken na de dag waarop dit besluit is bekendgemaakt een bezwaarschrift indienen bij de burgemeester van Maastricht.

Bodembeheerplan Maastricht en Bodembeheerplan Belvédère

Eind 1999 heeft de gemeenteraad het Bodembeheerplan van Maastricht vastgesteld. Dat plan geldt als kader voor de gebiedsgerichte aanpak van de bodemverontreiniging in Maastricht. Het bevat kwaliteitsdoelstellingen en regels voor het omgaan met grond.

Het plan is nu geactualiseerd. Allereerst omdat het plan anders na vijf jaar verloopt. Daarnaast is aanpassing nodig wegens veranderingen in de landelijke regelgeving (onder andere aanpassing van de Woningwet, aangepaste landelijke bodemregels), nieuwe inzichten in de risico's van bodemverontreiniging, de overdracht van bevoegdheden van de Wet Bodembescherming van de provincie aan de gemeente per 2002, actualisatie van de Bodemkwaliteitskaart van Maastricht en eigen ervaringen met het eerste gemeentelijke Bodembeheerplan.

Het aangepaste plan is vastgesteld zodat de gemeente de Wet bodembescherming, de Woningwet, de Wet milieubeheer en het Bouwstoffenbesluit kan uitvoeren.

Daarnaast is er een apart Bodembeheerplan voor het plangebied Belvédère opgesteld. Voor dit nieuwe plan geldt hetzelfde beleid als binnen geheel Maastricht. Maar het is specifiek toegerust op grootschalig grondverzet binnen het plan Belvédère. Ook zijn er in dit plan procedures vastgelegd voor het nuttig en zorgvuldig toepassen van alle vrijkomende verontreinigde grond.

Voor meer informatie kunt u zich wenden tot Rob Lamers Dienst Stadsontwikkeling en Grondzaken, afdeling Milieu en Stad, telefoon (043) 350 43 99, e-mail rob.lamers@maastricht.nl.

Vergunning Kansspel- en behendigheidsautomaten

Op 31 december 2004 verloopt de geldigheidsduur van de aanwezigheidsvergunningen voor kansspel- en behendigheidsautomaten. Wilt u voor het jaar 2005 opnieuw in aanmerking komen voor deze vergunning? Zorg dan dat u vóór 1 december 2004 het aanvraagformulier `aanwezigheidsvergunning' hebt ingediend bij het GemeenteLoket. U kunt het aanvraagformulier krijgen bij het GemeenteLoket in Randwyck of downloaden via www.maastricht.nl.

Voor zogenaamde hoogdrempelige inrichtingen kunt u een vergunning aanvragen voor maximaal twee kansspelautomaten en één of twee behendigheidsautomaten (in totaal dus voor maximaal 4 automaten). In de regel betreft het hier inrichtingen waarvoor een vergunning op grond van de Drank- en Horecawet voor het uitoefenen van een horecabedrijf (café) is verleend.

Laagdrempelige inrichtingen, zoals broodjeszaken, sportkantines en coffeeshops, kunnen uitsluitend een vergunning krijgen voor maximaal vier behendigheidsautomaten. Ook als deze inrichtingen beschikken over een vergunning ingevolge de Drank- en Horecawet blijven zij laagdrempelig. Een gebruiksvergunning voor kansspelautomaten is in dat geval dan ook uitgesloten. Als er voor de laagdrempelige inrichting geen vergunning op grond van de Drank- en Horecawet geldt, dan dient de aanvrager van een aanwezigheidsvergunning een kopie van de inschrijving bij het Bedrijfschap Horeca te overleggen. Zonder deze inschrijving kan geen vergunning worden verleend.

Wijkteam Binnenstad organiseert buurtrondgang

Het Wijkteam Binnenstad en het bureau Buurtgericht Werken van de gemeente houden op 23 november een buurtrondgang. Deze is bedoeld om bewoners en ondernemers meer te betrekken bij hun directe omgeving en de ontwikkelingen die er plaatsvinden. Tijdens de rondgang, die begint om 10.00 uur, worden knelpunten bekeken en mogelijke oplossingen en suggesties besproken. Vermeld op de bon zaken die u storen of die u juist goed vindt. Stuur de bon vóór 15 november naar Gemeente Maastricht, Dienst Stadsbeheer en Facilitaire Zaken, Afdeling Buurtgericht Werken, t.a.v. Els Budé, Postbus 1992, 6201 BZ Maastricht. Vragen of opmerkingen? Mail naar: els.bude@maastricht.nl. Wilt u zich actief inzetten voor uw buurt? Word dan lid van uw buurtraad.

Formulier Rondgangen

Naam* ____________________
Adres* ____________________
Postcode Woonplaats* ____________________
E-mailadres* ____________________
Zaken die in mijn buurt goed zijn of die mij storen zijn:* ____________________
____________________
____________________
____________________
____________________
Overig Ik meld mij aan als nieuw lid van de buurtraad in mijn buurt
Ik wil meer informatie over het Wijkteam.
Submit


* = verplicht veld

Bekendmakingen 10 november 2004

Lees ook de openbare bekendmakingen van deze week. Daarin kunnen bekendmakingen staan die betrekking hebben op uw straat, uw wijk en op de hele stad.

> Bekendmakingen 10 november 2004