Verbod voedselrestenvermaler slecht voor milieu
DEN HAAG, 20041109 -- Morgen bespreken Tweede Kamer en Staatssecretaris Van Geel het advies van het Afval Overleg Orgaan waarin staat dat gemeenten de vrijheid moeten krijgen om te beslissen of ze aan GFT afvalscheiding doen. Hiermee zou het mogelijk moeten worden om de kwaliteit van GFT afval te verbeteren, het systeem efficiënt te maken (niet meer onnodig ophalen van vervuild GFT afval in binnensteden en bij hoogbouw) en goede compost te produceren. Volgens recent onderzoek van de TU Delft kan de voedselrestenvermaler een belangrijke bijdrage leveren aan de verbetering van het GFT inzamelingssysteem.Vanwege de wettelijke verplichting tot inzameling van GFT, is het gebruik van de voedselrestenvermaler in Nederland echter verboden.
Voordelen aan het gebruik van de voedselrestenvermaler die in het onderzoek van de TU Delft naar voren komen zijn:
- Rioolwaterzuiveringsinstallaties halen op dit moment 35% van hun energie uit biogas, door de toevoeging van vermalen groenteresten aan het zuiveringsslib wordt deze opbrengst hoger
- Einde aan stank en onhygiënische toestanden veroorzaakt door natte groenteresten in de biobak
- Kwaliteit van ingezamelde GFT afval gaat omhoog.
Rioolwaterzuiveringsinstallaties draaien op grote schaal op energie uit biogas: Supermarkten laten dagelijks duizenden kilo's vermalen groenteresten (die over datum zijn) op het riool storten voor opwekking biogas en als voedsel voor waterzuiverende bacteriën . Het verbod om vermalen groenteresten op het riool te lozen middels de voedselrestenvermaler is dan ook volstrekt achterhaald en slecht voor het milieu. (Een tv uitzending hierover is te zien via: info.omroep.nl/ncrv/willemwever?nav=isejIsHvGiLnLAUiCvD)
In tegenstelling tot veel andere landen is het gebruik van de voedselrestenvermaler in Nederland echter verboden. In 1998 schreef Minister van VROM, Margreet de Boer hierover dat het principe van gescheiden afvalinzameling ook de (beperkte) lozing van voedselresten op het riool verhindert.
Inmiddels zijn de volgende veranderingen opgetreden waardoor deze principiële benadering van VROM/DGM geen stand meer kan houden:
1) AOO adviseerde (9 september 2004) VROM om gemeenten meer beleidsvrijheid te geven bij de beslissing om wel of geen gescheiden GFT inzameling te handhaven;
2) Nog voor dit AOO advies hebben vele tientallen gemeenten besloten of nemen zich voor (gedeeltelijk) te stoppen met gescheiden GFT inzameling
3) Nieuw onderzoek van de TU Delft toonde aan dat het gebruik van de voedselrestenvermaler een positieve bijdrage kan leveren aan de houdbaarheid van het GFT inzamelingssysteem.
Daarom heeft ISE er bij zowel Tweede Kamer als Staatssecretaris op aangedrongen het gebruik van de voedselrestenvermaler in Nederland toe te staan.
De voedselrestenvermaler:
- is een accessoire voor de keuken (wordt gemonteerd onder de gootsteen);
- vermaalt alleen de natte groente- en etensresten fractie;
- maalt tot koffiekorrel dikte en gaat mee met het spoelwater;
- kan geen harde of grote objecten vermalen;
- bestaat al meer dan 70 jaar;
- in Nederland zijn er ongeveer 65.000 apparaten verkocht (van verschillende merken)
- is wereldwijd bij meer dan 110 miljoen huishoudens in gebruik.
Ingezonden persbericht