D66

Ursie Lambrechts De Tweede Kamer stemt in met een voorstel van D66-kamerlid Ursie Lambrechts, om scholen voor voortgezet onderwijs de ruimte te geven het Internationaal Baccalaureaat (IB) aan te bieden. Dat is een onderwijsprogramma dat als alternatief kan dienen voor de Tweede Fase. Lambrechts ijvert al lange tijd voor erkenning van het IB in Nederland, maar minister Van der Hoeven wilde hier tot dusver niets van weten. De uitspraak van de kamer vandaag betekent daarom een doorbraak.

D66 is erg enthousiast over het IB, niet alleen vanwege het internationale karakter van het onderwijs maar ook vanwege de grote flexibiliteit die het biedt. Lambrechts: Het IB is een eenvoudig en evenwichtig programma dat al in 140 landen zijn plaats heeft veroverd. Het geeft leerlingen toegang tot de beste universiteiten van de wereld. Het is eigenlijk zoals de Tweede Fase zou moeten zijn, maar die wordt nog te zeer geplaagd door allerlei kinderziektes.

Universiteiten in Groot-Brittannië prefereren het IB zelfs boven het eigen middelbare schoolcurriculum, maar in Nederland mogen tot dusver alleen leerlingen met een buitenlands paspoort het IB volgen. Verder wordt er alleen een uitzondering gemaakt voor leerlingen die kunnen bewijzen dat zij binnenkort voor langere tijd met hun ouders naar het buitenland gaan.

Lambrechts: Er is geen enkele reden om de toegang tot het IB te beperken, integendeel. In alle ons omringende landen staat het IB wel open voor alle leerlingen. Scholen die in Nederland dolgraag het IB zouden willen aanbieden mogen dat niet van minister Van der Hoeven; zij krijgen niet dezelfde bekostiging die andere scholen krijgen. Dankzij de motie van Lambrechts wordt het IB binnenkort op dezelfde manier gefinancierd als de tweede fase. Dat zal een kwaliteitsimpuls betekenen voor het voorgezet onderwijs en voor de kenniseconomie, aldus Lambrechts.
9-11-2004 17:05