Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Inleiding gehouden bij het Forumgebouw, Wageningen

Inleiding gehouden door de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, de heer dr. C.P. Veerman, bij het leggen van de eerste steen (in de vorm van het inmetselen van een tijdcapsule) op woensdag 10 november in Wageningen.


* Het leggen van 'de eerste steen' is een symbolische handeling. Aan die symboliek hebt u een extra dimensie gegeven. U hebt mij niet gevraagd om zomaar een steen in te metselen, maar een tijdcapsule. En in die tijdcapsule mag ik een papiertje stoppen met een wens voor de toekomst erop. Dat kan men dan over honderd of tweehonderd jaar lezen. Een speels idee. Wie heeft er als kind geen doosje of blikje met muntjes en andere spulletjes in de achtertuin begraven, in de hoop dat iemand dat ooit - in een verre toekomst - zou terugvinden?

* En u wilt natuurlijk weten welke wens ik doe. Ik zou zeggen: komt u over tweehonderd jaar nog eens terug. Maar zonder gekheid: wie wenst er niet dat onderzoek en onderwijs tot optimale samenwerking, op een optimaal niveau zullen komen?
* Dit Forumgebouw zal een concretisering zijn van die wens. Hier zal het nieuwe onderwijs gestalte krijgen. Met name de verbinding tussen onderwijs en onderzoek. Hier kunnen studenten, docenten en onderzoekers terecht in de collegezalen, in de bibliotheek, bij de computerfaciliteiten, in het restaurant en noem maar op. Een ware 'marktplaats' dus, waar iedereen bij elkaar komt. Niet voor niets is gekozen voor de naam 'Forumgebouw'.

* Nederland wil investeren in kennis en in de kenniseconomie. In Europees verband heeft Nederland zich gecommitteerd aan de Lissabon-afspraken over ontwikkeling van de kenniseconomie. Op nationaal niveau heeft het kabinet daarom het Innovatieplatform in het leven geroepen. Dat platform heeft van twee typische 'Wageningen-thema's', namelijk voedsel en bloemen, een speerpunt gemaakt.

* Een belangrijke pijler onder de Nederlandse kenniseconomie bestaat uit onderzoek en onderwijs op het gebied van landbouw, natuur en voedselkwaliteit. Van oudsher een sterk merk, denk maar terug aan die goeie ouwe tijd van het OVO-drieluik: onderzoek, voorlichting en onderwijs voor de landbouw. Maar ook nu is het WUR-complex (universiteit, DLO's en HBO's) een sterke combinatie, waarin we vooral de samenwerking tussen de onderwijsniveaus nog verder willen versterken. Dit bolwerk had en heeft dus zijn voordelen. Dat blijkt vandaag de dag uit de roep om nog meer coöperatie in het LNV-kennissysteem.

* Met meer coöperatie bedoel ik: meer samenwerking en een lichtere uitvoeringsorganisatie. Dat is bijna een paradox, want in een veld waar steeds meer wordt samengewerkt, zie je juist nieuwe organisaties en instellingen ontstaan. Nieuwe samenwerkingsverbanden zijn uiteraard niet verboden, maar we moeten de functionaliteit ervan goed in de gaten houden.
* Onderwijsinstellingen die samenwerken, omdat ze te klein zijn om individueel de noodzakelijke onderwijskundige vernieuwingen door te voeren, zijn functioneel bezig. Dat geldt ook voor onderzoekers en docenten die de band tussen onderzoek en onderwijs weten te versterken. En dat geldt ten slotte ook voor diegenen die contact zoeken met de 'markt'; de vraag naar kennis is enorm, zowel bij het bedrijfsleven, als bij de overheid en de maatschappelijke organisaties.

* Met kennis en innovatie kunnen we de basis leggen voor duurzame landbouw, levenskrachtige natuur en gezonde voeding. Het groene kennissysteem in Nederland is goed, maar verbetering blijft altijd wenselijk. Wageningen UR moet nationaal en internationaal een sleutelrol blijven vervullen.

* Want waar ter wereld je ook uit het vliegtuig stapt, ze kennen er twee begrippen: 'Johan Cruyff' en 'Wageningen'. Dat moet zo blijven; in elk geval voor Wageningen.

Dank voor uw aandacht.