Ingezonden persbericht
Persbericht
Uniek computerprogramma voor gratis hulp voor Mantelzorgers
Mantelzorgers zijn mensen die in hun gezin, familie of kennissenkring zieke familieleden helpen. Dit omdat ze ernstig ziek zijn of door hun handicap niet zelfstandig kunnen leven.
Mantelzorgers hebben het zwaar. Vaak hebben mantelzorgers een normale baan. Als ze
's avonds thuiskomen kunnen ze vaak nog het eten koken, de was strijken en de kinderen opvangen. Als dat even duurt, is dat nog vol te houden. Maar veel mantelszorgers zorgen al jaren voor bijvoorbeeld hun zieke vrouw, man of gehandicapte kind. Daarnaast zijn er steeds minder mogelijkheden van de overheid om hulp te krijgen of wordt dit onbetaalbaar. Mantelzorgers hebben een zwaar leven.
Daarom wordt er op 10 november een Dag van de Mantelzorg georganiseerd. Terechte extra aandacht voor mensen die een zwaar leven hebben.
Curadomi heeft in aanloop naar de Dag van de Mantelzorg een computerprogramma gemaakt. Dit brengt vragers en aanbieders van onbetaalde hulp automatisch bij elkaar. De computer matched vrijwel automatisch zonder dat er een mens aan te pas komt. Dit is uniek in Nederland, en mischien wel daarbuiten.
Op de website www.Caringaparttogether.nl kunnen vragers van gratis hulp een lijst invullen. De computer kijkt daarna of er een vrijwilliger beschikbaar is.
Zo kan een gehandicapte persoon vragen om een vrijwilliger die hem of haar begeleidt voor een middag buitenshuis. Of iemand anders die aan huis gekluisterd is en een hondje tegen de eenzaamheid heeft vraagt om hulp bij het uitlaten van de hond.
Het programma biedt mantelzorgers en vrijwilligers de mogelijkheid om precies aan te geven welke hulp nodig is, op welke dagen en voor hoeveel uur. De computer zoekt op basis van deze precieze informatie en de postcode automatisch een vrijwilliger uit de buurt die wil helpen.
Om te voorkomen dat er misbruik wordt gemaakt van dit bemiddelingsprogramma is het programma zo gemaakt dat er een aantal veiligheidsmomenten is ingebouwd. Zo beoordeelt de operator van dit systeem bijvoorbeeld of de aanvragen en aanbiedingen voor onbetaalde hulp als serieus moeten worden beschouwd. Daarna krijgt de vrijwilliger een brief op zijn of haar fysieke woonadres om te controleren of deze geen vals adres heeft opgegeven. Pas dan wordt het hulpaanbod in het systeem geactiveerd.
Doordat dit bemiddelingsprogramma automatisch een bemiddeling tot stand brengt is dit een aanvulling voor de vele websites van de lokale vrijwilligersorganisaties. Op deze websites staan vaak wel lijstjes met hulpvragen, maar de vrijwilliger moet zelf zoeken op de verschillende sites in zijn of haar omgeving of er iets tussen zit wat past.
Bij het bemiddelingsprogramma op www.caringaparttogether.nl gaat het vooralsnog om een experiment van een jaar om te kijken of het bemiddelingsprogramma aanslaat. Curadomi, een van de grootste christelijke thuiszorgorganisaties van Nederland, zal er in die tijd van alles aan doen om bekendheid aan dit programma te geven zodat hulpvragers en vrijwilligers de weg naar dit programma weten te vinden, waardoor het bemiddelingsprogramma ook echt gaat leven.
Meer informatie over dit persbericht kunt u krijgen bij Robert Scholten van Curadomi (06) 18 80 88 15 of (0318) 548265.