Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Enschede, 10 november 2004
Machtsspel Philips schadelijk voor Twente
Er zijn zeer serieuze aanwijzingen dat het Nanotechnologie Instituut niet in Enschede, maar in Eindhoven wordt gevestigd. Deze beslissing is niet tot stand gekomen op basis van inhoudelijke argumenten, maar door druk van multinational Philips.
Werkgelegenheid in Twente
Een belangrijk argument voor vestiging van het Nanotechnologie Instituut in Enschede is de reputatie van het Mesa+ instituut van de Universiteit Twente. Mesa+ is toonaangevend op het gebied van nanotechnologie en heeft inmiddels 25 spin off bedrijven om zich heen verzameld. Deze bedrijven werken aan nanotechnologie-toepassingen en zorgen in de toekomst voor substantiële werkgelegenheid in de regio.
Expertise ontbreekt in Eindhoven
In Eindhoven ontbreekt de expertise op het gebied van nanotechnologie. Des te vreemder is dan ook de dreigende beslissing. Wanneer het Nanotechnologie Instituut in Eindhoven zal worden gevestigd zal dit onvermijdelijk leiden tot een 'brain drain' van Mesa+ en de Universiteit Twente. Daarnaast neemt de kans op het realiseren van nieuwe werkgelegenheid in Twente aanzienlijk af.
De Technologie Kring Twente ziet deze ontwikkelingen dan ook als bijzonder zorgwekkend en roept op tot een gezamenlijke actie richting Economische Zaken en Minister Brinkhorst.
Over Technologie Kring Twente
De Technologie Kring Twente (TKT) is een actief netwerk van 150 jonge hightech en kennisintensieve bedrijven in Twente. De TKT is opgericht vanuit een initiatief van de Universiteit Twente en heeft als primaire doelstelling het creëren van betere economische kansen voor haar leden.
De TKT-leden zijn veelal jonge technische ondernemingen met 10 tot 25 medewerkers. Zij richten zich vooral op nieuwe ontwikkelingen en vormen als kennisleverancier een schakel tussen de Universiteit Twente en het bedrijfsleven.
Over nanotechnologie
Nano betekent 'klein'. In de nanotechnologie wordt gewerkt met deeltjes ter grootte van een nanometer, één miljardste meter. Uit onderdelen van moleculen, atomen en/of elektronen worden nieuwe 'kunstmatige' molecuulstructuren met geheel nieuwe functies ontworpen en opgebouwd.
Nanotechnologie wordt o.a. toegepast in de voedingsindustrie en bij het toedienen van medicijnen, het analyseren van eiwitten die een rol spelen bij auto-immuunziekten, het monitoren van prostaatkanker en het ontwikkelen van snelle dataverbindingen in de ICT.