Schriftelijke vragen van A. FLIPPO en W. BLEIJIE (CDA) inzake een "Co-innovatieproject" (ingekomen 28 oktober 2004).
Naar aanleiding van een bericht van heden op de website van Sleutelstad, waarin wordt meegedeeld, dat de gemeente E 300.000,= steekt in een provinciaal uitwisselingsprogramma - een zogenaamd Co-innovatieproject - met de wijk Pudong in Sjanghai en tevens gemeld wordt, dat Leidse biotech-bedrijven in China voor onder andere "Clinical Trials" terecht zullen kunnen, verzoekt, gezien artikel 43 van het Reglement van Orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de Gemeenteraad, de CDA-fractie u om haar volgende vragen schriftelijk te beantwoorden.
1. Heeft u kennis genomen van opvermeld bericht en zo ja is dat juist?
Antwoordt B&W
Ja. Niet juist is de stelling dat de gemeente Leiden E300.000,- in het programma steekt. Het Academisch Bedrijven Centrum zal naar verwachting voor dit bedrag ruimte en diensten aan startende ondernemingen aanbieden.
2. In het opvermeld artikel wordt Wethouder Geertsema als volgt geciteerd: "In China is de gezondheidszorg anders georganiseerd en zijn er veel meer mensen voor dergelijke trials beschikbaar." Het gegeven, dat in China zeer veel mensen wonen is ook ons bekend, maar juist de opmerking, dat in dat grote land de gezondheidszorg anders is georganiseerd leidt ons tot de volgende vragen:
3. Deelt u de bezorgdheid van onze fractie met betrekking tot de mensenrechten- situatie in China, waarbij het niet ongebruikelijk is om medische proeven op onder anderen gevangen - al of niet met een daaraan verbonden strafvermindering - te verrichten?
Zo ja:
Aangezien die clinical trials buiten de Nederlandse jurisdictie zullen plaatsvinden:
4. Op welke wijze zijn de in Nederland vereiste, medisch-ethische voorwaarden ten aanzien van die trials in dat provinciaal uitwisselingsprogramma, waarin Leiden deelneemt, gewaarborgd?
5. Worden die in opdracht van in Leiden gevestigde bedrijven in China uitgevoerde trials volgens de Nederlandse Wet- en regelgeving beoordeeld en kunnen in Leiden gevestigde bedrijven bij overtreding daarvan alsnog in Nederland vervolgd worden?
en zo ja:
6. Welke Nederlandse instelling ziet er in China op toe, dat daar overeenkomstig de Nederlands Wet- en regelgeving wordt gehandeld?
Antwoordt B&W op vragen 2 t/ 6
De heer Geertsema heeft slechts willen aangeven dat op het terrein van clinical trails er een win win situatie zou kunnen zijn. Trials voor zeldzame ziekten in China hebben als voordeel dat daar in absolute zin meer patiënten met dergelijke ziekten zijn. Daarnaast is deelname aan trials in het westen ook bij patiënten zelf in trek omdat hen dit een kans biedt op (gratis) behandeling voor een nog niet (goed) behandelbare ziekte. Overigens zal geen Nederlands bedrijf geassocieerd willen worden met clinical trials welke niet volgens ethisch en wetenschappelijke verantwoorde methodes uitgevoerd worden. Het college hecht er aan te stellen dat voor wat betreft mogelijke negatieve effecten op andere terreinen de verantwoordelijkheid bij de participerende bedrijven en de Nederlandse toetsende instanties ligt.
---- --
Gemeente Leiden