KENNISCENTRUM EVC

Verpleeghuis wint landelijke EVC-prijs 2004

Dit jaar wint Opella de landelijke EVC-prijs 2004. Tijdens de EVC-dag op 10 november in de Eenhoorn in Amersfoort zal de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, drs. M. Rutte deze prijs uitreiken. De prijs bestaat uit een kunstwerk van Ina Menalda en een geldbedrag.

Opella heeft deze prijs te danken aan de succesvolle invoering van EVC-procedures en aansluitende maatwerkopleidingen voor zorgassistenten. In eerste instantie werden deze trajecten aangeboden bij de verpleeghuizen van Opella (de Halderhof en de Breukelderhof) in Bennekom, nu ook bij de thuiszorg en de woon- en zorgcentra van Opella. Het erkennen van verworven competenties (EVC) biedt deze zorgassistenten de kans hun in de praktijk opgedane vakbekwaamheid aan te tonen en na een korte maatwerkopleiding om te zetten in een diploma.
Opella heeft de afgelopen jaren afdelingsassistenten aangenomen om de werkdruk te verlagen. Deze assistenten voerden eerst eenvoudig werk uit als bedden verschonen, maar de werkzaamheden breidden zich steeds verder uit. Het verpleeghuis wilde deze vrouwen erkenning geven voor hun groeiende vakbekwaamheid en tegelijkertijd de kwaliteit van de dienstverlening bewaken. Dit was de aanleiding voor het uitermate praktische EVC-project waardoor deze vrouwen in korte tijd het diploma helpende niveau 2 kunnen bemachtigen. Sommige vrouwen halen dit diploma in een tijdsbestek van vier maanden waar normaal twee jaar voor staat. Verschillende deelnemers krijgen de smaak te pakken en gaan door met niveau 3, waarvoor Opella inmiddels ook een EVC-traject heeft ontwikkeld. Volgens Opella heeft het project ook grote aantrekkingskracht op sollicitanten.
De jury is van mening dat deze zorginstelling recht heeft op de landelijke EVC-prijs 2004 omdat zij hoog scoort op bijna alle criteria die toegelicht worden in het juryrapport dat de voorzitter van de jury, mevrouw Boerma van het Noorderpoortcollege, op deze dag toe zal lichten.

EVC-prijs
Tot 1 oktober hadden organisaties de kans voorstellen in te dienen voor de landelijke EVC prijs 2004. Dit jaar waren er dertig inzendingen, een record. Met de EVC prijs wil het in 2001 opgerichte Kenniscentrum EVC goede initiatieven belonen en nieuwe op het spoor komen. Vorig jaar sleepte Heinz de prijs in de wacht voor haar EVC-procedure gericht op medewerkers die hun competenties in de voedingsmiddelentechnologie aan konden tonen. De EVC-prijs heeft verdere invoering bij hen enorm gestimuleerd.In 2002 won het Ministerie van Defensie de EVC prijs met een EVC-project voor administratief personeel. Op dit moment biedt Defensie haar personeel EVC-procedures aan voor verschillende functies zodat de inzetbaarheid in en buiten de organisatie (civiele functies) enorm is toegenomen.

De jury bestaat dit jaar uit de voorzitter S. Boerma ( Noorderpoortcollege), L.Rutten (FNV Bouw), B.Eggink (Inburgering/gemeenteraad Nieuwegein), H.Daamen (Heinz), J. Peeters (Scouting Nederland) en Jacqueline Brouwer (secretaris, Kenniscentrum EVC)
Zij beoordeelden de inzendingen op innovativiteit, mate van stimulerende randvoorwaarden in organisatie (zoals wijze van inbedding in het beleid), mate van overdraagbaarheid naar andere organisaties, kwaliteit en rendement voor de organisatie, individu en eventuele dienstverleners.

Kenniscentrum EVC
Het Kenniscentrum EVC is voor vier jaar ingesteld door drie ministeries (SZW EZ en OCenW) om de invoering van EVC te bevorderen. Het erkennen van verworven competenties (EVC) biedt werknemers de kans hun vakbekwaamheid aan te tonen en (versneld) om te zetten in een diploma. Dankzij EVC weten werkgevers, arbeidsbemiddelaars en opleiders over welke vaardigheden mensen beschikken. Zodat de juiste man op de juiste plek kan worden gezet en maatwerk in opleiden en loopbaanplanning geboden kan worden. De praktijk heeft aangetoond dat medewerkers na het doorlopen van een EVC-traject over een groter zelfvertrouwen beschikken, beter inzetbaar zijn en weer zin in leren hebben gekregen.