Gerechtelijke organisatie

Zutphense president gekozen in bestuur van internationale rechtersvereniging

Zutphen, woensdag 10 november 2004 - De Zutphense president Gert Vrieze maakt sinds kort deel uit van het bestuur van de internationale rechtersvereniging IAJ/UIM (International Association of Judges/Union Internationale de Magistrats). Tijdens de 47ste jaarvergadering van de IAJ/UIM werd hij verkozen tot één van de zes vice-presidenten. De vereniging is opgesplitst in regionale groepen.

NVvR
Bij de internationale rechtersvereniging zijn thans 68 nationale verenigingen aangesloten, waaronder 36 uit Europa. Individuele rechters kunnen geen lid worden. De Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak is ook aangesloten. Gert Vrieze nam sinds 1999 als vertegenwoordiger van het hoofdbestuur van de NVvR deel aan de beraadslagingen van de internationale rechtersvereniging en van de Europese regionale groep. In 2005 komt een einde aan zijn termijn als hoofdbestuurslid van de NVvR.

Regionale groepen
De internationale rechtersvereniging is opgesplitst in vier regionale groepen. De groep van landen rond de Stille Oceaan, de Afrikaanse groep en de Ibero- Amerikaanse groep kiezen elk één vice-president, de Europese drie. Voor de drie Europese vacatures waren vier kandidaten, waaronder twee reeds zittende vice-presidenten. De Braziliaanse vice-president Sidney Beneti werd gekozen tot president. De zittende vice-presidenten uit Slovenië en Spanje werden herkozen. Tevens werden als nieuwe vice-president verkozen leden van de rechterlijke macht uit Ivoorkust, Chili en de VS. Mr. Vrieze moest het opnemen tegen een Italiaanse kandidaat.

Het presidium vergadert gedurende de halfjaarlijkse bijeenkomsten van de vereniging en verder twee keer per jaar een weekend in Rome.

Doelstelling
De internationale rechtersvereniging stelt zich ten doel de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht te waarborgen, alsmede de grondwettelijke en morele standing ervan. Dit komt onder andere tot uiting in de hulp die aan rechtersverenigingen in ontwikkelingslanden geboden wordt; zo heeft onze president in Mexico gerapporteerd over de vergaande civiele aansprakelijkheid van rechters in Slowakije, waar de Staat beslist of hij verhaal op hen neemt na b.v. een schadevergoeding wegens vertraging van een vonnis. Dit heeft geresulteerd in een aan Slowaakse en Europese autoriteiten toe te zenden resolutie.

Contacten
Verder heeft de vereniging tot doel rechters in contact te brengen met collegaâs in andere landen en ook met andere rechtssystemen. Dit laatste wordt het beste bereikt door de bijeenkomsten van een viertal studiecommissies, wier leden eerst een vragenlijst over het op een bepaald punt in hun eigen land geldend recht invullen, waarna aan de hand van een overzicht gediscussieerd wordt over de overeenkomsten, verschillen en wenselijkheden . Er zijn vier studiecommissies: voor de rechterlijke organisatie, voor civiel recht, voor strafrecht en voor arbeids- en administratiefrecht. Elk jaar komen zij met conclusies en aanbevelingen, dit jaar over praktische beroepsethiek van rechters, rechterlijke bevoegdheden in familiezaken, de positie van het slachtoffer in strafzaken respectievelijk de beslechting van arbeidsgeschillen.

Waarnemersstatus
De vereniging heeft een waarnemersstatus bij internationale organisaties zoals de Europese Unie, de Raad van Europa en verschillende VN-organen. Die invloed bij de EU wordt alleen maar belangrijker, nu de Ministers van Justitie begin november 2004 besloten hebben om het nationale vetorecht in justitie-aangelegenheden terug te dringen, om te beginnen opcivielgebied.

Meer informatie over de vereniging is te vinden op de website www.iaj-uim.org