IFAW - INTERNAT. DIERENFONDS

IFAW pleit voor bescherming van EU zeeën en haar inwoners

Den Haag, 9 november 2004
Het IFAW (International Fund for Animal Welfare) steunt tezamen met milieuorganisaties het initiatief van de Europese Commissie om een Europese Strategie voor de bescherming en het behoud van de mariene omgeving te ontwikkelen. Het is de unieke gelegenheid om nu eindelijk vorm te gaan geven aan een effectieve Mariene Strategie voor Europa. Met de bestaande lappendeken van wet- en regelgeving, actieplannen en nationale, regionale en internationale programma's is het nog nooit gelukt om de crisis die onze Europese zeeën bedreigt het hoofd te bieden.

Deze week - 10 tot 12 november a.s. - zal in Rotterdam een bijeenkomst plaatsvinden waar belanghebbenden deze Europese Mariene Strategie bespreken waarbij de laatste kans geboden wordt om prioriteiten op de agenda te plaatsen. De Strategie zal mei 2005 gereed zijn.

Het IFAW heeft het proces de afgelopen jaren gevolgd en zal ook op de bijeenkomst aanwezig zijn aangezien zij wil waarborgen dat zeezoogdieren en hun leefomgeving op Europees niveau effectieve wettelijke bescherming zullen krijgen. De
dierenbeschermings-organisatie legt de nadruk op de problemen waar walvissen, dolfijnen en vogels mee te maken hebben: overbevissing, bycatch, chronische olievervuiling en (de gevolgen van) geluidsoverlast onder water.

De situatie voor de Europese zeeën verslechtert en zonder overdrijving kan gesteld worden dat deze wateren representatief zijn voor de diepe crisis die alle zeeën op aarde bedreigt.
'Ooit behoorden onze Europese zeeën tot de vruchtbaarste ter wereld, maar nu zijn zij juist een van de meest gedegradeerde wateren. Ze hebben te lijden van de gevolgen van menselijke activiteiten zoals overbevissing, industriële verontreiniging, toepassing van schadelijke visnetten, scheepvaartverkeer, olie- en gaswinning om maar enkele bedreigingen te noemen. Om de gezondheid van de zeeën en haar inwoners te kunnen waarborgen is een juridisch bindend kader dan ook essentieel. Europe moet nu daadkracht tonen!', aldus Marcel Bertsch, directeur van het Nederlandse IFAW kantoor.

Het IFAW en milieuorganisaties benadrukken dat de ontwikkeling van een Europese Mariene Strategie een belangrijke rol zou kunnen spelen bij de uiteindelijke instandhouding, het herstel, de gezondheid en het toekomstig beheer van de Europese zeeën.
Ook zal de strategie ertoe kunnen bijdragen dat eveneens de gezondheid van de diersoorten die erin leven en hun omgeving en, in het verlengde daarvan, het welzijn van vele mensen, die voor hun levensonderhoud van die zeeën afhankelijk zijn.

Einde