Minister Dekker bezoekt Leiden in kader '56-wijkenaanpak'
Op woensdag 10 november aanstaande komt minister Dekker (VROM) voor een werkbezoek naar Leiden. Zij bezoekt de stad in het kader van de '56-wijkenaanpak'. Hoewel ook Leiden Zuid-West daartoe behoort, concentreert de minister zich op Leiden Noord. De minister komt naar dit stadsdeel om zich te laten informeren over het Wijkontwikkelingsplan Leiden Noord. Dit plan omvat onder meer drie stedelijke vernieuwingsprojecten, te weten woningbouw en bedrijven op het terrein van de Groenoordhallen, de herontwikkeling van het Kooiplein en de ontwikkeling van het voormalig EWR/slachthuisterrein.
Het werkbezoek begint om 13.00 uur bij voetbalclub v.v. Roodenburg, waar de minister wordt ontvangen door wethouder Ron Hillebrand. Vervolgens gaat de minister via het Kooiplein naar het voormalige EWR-terrein, waar zij wordt ontvangen door de directeur van Portaal Lex de Boer. Om 14.00 uur zal zij de officiële opening verrichten van de ontwikkeling van dit terrein, waar de gemeente samen met woningcorporatie Portaal de komende jaren ruim 700 woningen (deels) in particulier opdrachtgeverschap bouwt (*zie toelichting). Tevens wordt dan het convenant ondertekend door wethouder Hans Buijing namens de Gemeente en directeur Lex de Boer namens Portaal Leiden.
Rond 15.00 uur sluiten we af met een borrel.
U bent uitgenodigd hierbij aanwezig te zijn.
*Toelichting
Minister Dekker wil graag dat gemeenten en corporaties aan de slag gaan om de verouderde wijken te vernieuwen door woningen te bouwen en te renoveren. Dat is niet eenvoudig en komt niet overal goed op gang. Leiden bewijst dat er wel degelijk een goede overeenkomst kan worden gesloten tussen een gemeente en een woningcorporatie over de herstructureringsopgave in een stad. Gemeente en woningcorporatie Portaal sluiten op 10 november een convenant waarin ze onder andere financieel de herstructurering en nieuwbouw regelen van 1.300 woningen. Minister Dekker zal daarbij aanwezig zijn. De partijen brengen aldus in de praktijk wat het ministerie graag wil zien, namelijk samenwerken om de productie van woningen in de stad op gang te brengen onder andere om de wijken weer leefbaar te maken. Op het EWR-terrein komen ze daarnaast nog aan een andere VROM-wens tegemoet. Portaal en de gemeente maken het daar mogelijk om een behoorlijk contingent woningen in particulier opdrachtgeverschap te bouwen. Voor de huurwoningen heeft Portaal gekozen voor consumentgericht bouwen.
Het EWR+-project maakt deel uit van het wijkontwikkelingsplan Leiden-Noord. Leiden-Noord is een van de 56 wijken die door het ministerie zijn aangewezen als prioriteitswijk. Minister Dekker bezoekt Leiden-Noord in het kader van deze aanpak. Het EWR-plan is dus in meerdere opzichten interessant: als voorbeeld van gezamenlijke ontwikkeling gemeente-corporaties en als voorbeeld van particulier opdrachtgeverschap.
Nadere informatie:
Fons Delemarre, persvoorlichter gemeente Leiden, tel. (071) 516 50 55
Joost Maas, Communicatie Portaal, tel. 06 - 229 56 547
In de bijlage vindt u het gezamenlijke persbericht dat op 7 juli jongstleden is verstuurd.
Bijlage
Persbericht van 7 juli 2004
Gemeente en Portaal leggen solide financiële basis onder stedelijke vernieuwing:
start investering van ruim E 200 miljoen in drie wijken en 1300 woningen
De stedelijke vernieuwing van de wijken EWR+, Diamantlaan en Oranjegracht/Waardgracht
kan van start. Om dit mogelijk te maken investeren gemeente Leiden en woningcorporatie Portaal gezamenlijk ruim E 200 miljoen. Hierdoor worden in de komende jaren circa 1.300 woningen toegevoegd aan het Leidse woningbestand. Beide partners hebben afgesproken dat Portaal ruim E 70 miljoen in de wijken Diamantlaan en Oranjegracht/Waardgracht investeert. De gemeente Leiden en Portaal investeren samen ruim E 140 miljoen in de nieuwe wijk EWR+, waar ongeveer 700 nieuwe woningen worden gebouwd. Daarnaast krijgt Portaal de mogelijkheid circa 80 sociale huurwoningen te bouwen op een nader te bepalen locatie. Een belangrijke drager van de overeenstemming is dat de herstructurering mede betaald wordt uit de opbrengsten uit erfpacht.
De kracht van de gemeente Leiden wordt bepaald door het vermogen om samen met corporaties als belangrijke bondgenoot wijken te revitaliseren en te herstructureren. Vorig jaar zijn daaromtrent prestatieafspraken gemaakt. Portaal is de eerste corporatie in de reeks waarmee de gemeente een financieel akkoord heeft bereikt. Portaal en de gemeente Leiden hebben daarmee gezamenlijk een solide financiële basis gelegd onder een stedelijk vernieuwingsproces. Dat zal leiden tot een substantiële verbetering van de kwaliteit van de stad en een aanzienlijke bijdrage leveren aan het oplossen van knelpunten die op de Leidse woningmarkt bestaan.
De omvang van de investeringen is mogelijk, mede dankzij het feit dat Portaal Leiden onderdeel is van een groter geheel (stichting Portaal) met een grotere financiële spankracht.
Zie pagina 3 voor vervolg persbericht.
Vervolg persbericht.
Diamantlaan
Portaal zal het project Diamantlaan herontwikkelen en daarmee bijna E 50 miljoen investeren. Doelstelling is het realiseren van een woon-zorgzone, waarbij Portaal maximaal 400 woningen bouwt. Deze woningen zullen levensloopbestendig zijn. Afgesproken is dat Portaal de grond onder deze woningen om niet verkrijgt.
Oranjegracht/Waardgracht
Het project Oranjegracht/Waardgracht zal ook door Portaal worden herontwikkeld. Doelstelling is de grondige renovatie van circa 230 woningen. Dankzij de overeenstemming die is bereikt, kan nu ook worden gestart met het realiseren van een woon-zorgzone met circa 100 nieuwe woningen op het Lakenplein en het Kaarsenmakersplein. Afgesproken is dat Portaal ook de grond onder deze woningen om niet verkrijgt. In ruil daarvoor bouwt de corporatie een ondergrondse parkeergarage. De investering van Portaal in de nieuwbouw bedraagt E 17 miljoen.
EWR+
Woningstichting Portaal en de gemeente Leiden zullen gezamenlijk een rechtspersoon oprichten voor de realisatie het project EWR+ in Leiden-Noord. Op het EWR+ terrein zullen ongeveer 700 woningen worden gerealiseerd in particulier opdrachtgeverschap. Bij de sociale- en markthuurwoningen krijgen de bewoners een aanzienlijke invloed op hun woning en woonomgeving. De gezamenlijke investering in het project EWR+ bedraagt 140 miljoen euro.
Nieuwe bouwlocatie
Naast de drie genoemde herstructureringsgebieden is er een afspraak gemaakt over de uitbreiding van de woningvoorraad door en van Portaal in Leiden. Portaal gaat ongeveer 80 kavels grond voor een sociale prijs afnemen van de gemeente op een nader te bepalen locatie.
Erfpacht
Belangrijke basis voor het akkoord is dat Stichting Portaal de grond in eigendom krijgt van de woningen, waarvan de erfpachtcontracten verlopen zijn of tot 2015 gaan verlopen. Het bedrag dat Portaal hiervoor betaalt, wordt niet in het gemeentelijk erfpachtbedrijf gestort, maar in een fonds. Dit fonds is voor de projecten EWR+, Oranjegracht/Waardgracht en sociale huurkavels voor een andere nader te bepalen locatie, waarmee de realisatie mogelijk wordt gemaakt. De gemeente en Portaal krijgen gelijke zeggenschap over dit fonds.
Het resultaat van het akkoord wordt in een definitieve overeenkomst nader vastgelegd. Deze overeenkomst omvat een set van afspraken en wordt in het najaar ter goedkeuring aan de
gemeenteraad en de Raad van Bestuur van Portaal aangeboden.
-----------------------
---- --
Gemeente Leiden