Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA niet blij met veroordeling Vlaams Blok (09/11/04)

Vandaag viel het doek over het Blok-proces. De N-VA is nooit voorstander geweest van een juridische strijd tegen het Vlaams Blok en ziet bijgevolg geen reden tot vreugde. Net zoals de partij zich altijd heeft verzet tegen het politiseren van het gerecht, blijft ze zich verzetten tegen het juridiseren van de politiek. De juridische basis waarop het gerecht zich in deze zaak moest baseren, is uiterst vaag en kwam tot stand vanuit partijpolitieke inspiratie, hetgeen zelden of nooit een basis is voor degelijk legislatief werk.

Bovendien werd ondertussen duidelijk dat een juridische strijd tegen het Blok ook tactisch niet de beste keuze was. De eerdere veroordeling door het Hof van Beroep van Gent droeg onmiskenbaar bij tot de recente verkiezingsoverwinning van het Blok. Ook nu maakt de top van de partij zich klaar om de uitspraak van het Hof van Cassatie om te zetten in electorale winst. Weer zal het Blok zich opstellen als slachtoffer en schermen met hoge principes. Bovendien heeft de veroordeling de partij ook geholpen om intern een aantal zaken uit te klaren. De zuiveringsoperatie van teksten en standpunten kon zonder al te veel protest worden doorgevoerd met als ultiem argument Het is geen keuze, we worden ertoe gedwongen.. Met dit argument slaagde de partij erin om het intern ongenoegen over het bijstellen van het programma te counteren en kan de partij zich vandaag presenteren als een partij die bereid is deel te nemen aan de macht. De formulering van haar programma werd immers zodanig bijgesteld dat het netjes past binnen de marges die door nationale en internationale wetten en verdragen worden getrokken.

Heel anders blijkt het gesteld met de stijl en het optreden van de partij. Daaraan is vooralsnog niets gewijzigd. Het Blok blijft trouw aan haar cultuur vol oorlogssemantiek en onverdraagzaamheid en daarmee ondermijnt ze zelf de geloofwaardigheid van haar inhoudelijke versobering.

Ook na het uitzuiveren en herformuleren blijft het Blok mijlenver verwijderd van de N-VA. Het Blok blijft dus wat het altijd al is geweest: een partner die er niet in slaagt aantrekkelijk te zijn, te behagen of te verleiden.

Auteur:
Algemeen Voorzitter N-VA
Bart De Wever

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be