SENTERNOVEM

Wederom 25 miljoen euro voor samenwerkingsprojecten

Wederom 25 miljoen euro voor samenwerking bedrijfsleven en kennisinstellingen

Via Innovatiesubsidie Samenwerkingsprojecten is 25 miljoen subsidie toegekend aan 18 technologische samenwerkingsprojecten. Deze bedrijven starten nu met het onderzoeken of ontwikkelen (O&O) van innovatieve en duurzame producten, processen of diensten. Bij 17 van deze projecten wordt samengewerkt met een kennisinstelling. De kennisuitwisseling tussen bedrijven en kennisinstellingen is van groot belang voor de innovatiekracht van het Nederlandse bedrijfsleven en stimuleert de kenniseconomie van Nederland.

In de tweede tender zijn in totaal 51 projecten ingediend en is een subsidiebedrag van 52,5 miljoen euro gevraagd. Van 18 projecten is de aanvraag gehonoreerd. De totale R&D-investering van deze projecten bedraagt meer dan 50 miljoen euro. Bij de derde tender zijn 83 subsidieaanvragen ingediend. Deze projecten worden momenteel beoordeeld. De vierde tender is nu nog open voor aanvragen en sluit om 18.00 uur op vrijdag 3 december aanstaande. Voor zowel de derde als de vierde tender is 25 miljoen euro subsidie beschikbaar. In de 18 gehonoreerde projecten nemen 20 mkb-bedrijven deel. In sommige projecten nemen meerdere mkb-ers deel. Enkele voorbeelden van projecten zijn:

- Akzo Nobel Chemicals B.V.: Om de hoge kosten van de productie van zonnecellen te verlagen onderzoekt Akzo Nobel (Arnhem), samen met TU Delft en TU Eindhoven, mogelijkheden van een tweede generatie product. Het doel is
om het 'roll-to-roll' productieproces van zonnecellen te versnellen en het energierendement van het product verder te verbeteren. Dit project is een vervolg op een Economie, Ecologie en Technologie (EET) project.

- Advanced Lightweight Engineering B.V. te Delft onderzoekt samen met de TU Delft de productie van drukvaten op basis van composiettechnologie. Hierdoor worden drukvaten lichter, veiliger, milieuvriendelijker en goedkoper dan de stalen equivalenten die momenteel worden gemaakt.

- Volker Wessels Stevin Geotechniek B.V. (VWSG) te Woerden onderzoekt de toepassing van Biogrouting voor zandgronden. Biogrouting is een grondverbeteringsmethode gebaseerd op natuurlijke, microbiologische processen. VWSG probeert met Biogrouting de ontwikkeling van zand naar zandsteen te versnellen van enkele honderden jaren naar enkele dagen, en op die manier de toepassingsmogelijkheden van grond als constructie- of funderingsmateriaal te vergroten.

Haalbaarheidstudies
Voor haalbaarheidsstudies was dit jaar vier miljoen euro beschikbaar. Tot 30 september konden hiervoor aanvragen worden ingediend. In totaal is voor 151 projecten bijna 6,5 miljoen euro subsidie aangevraagd. Bij deze projecten zijn 265 verschillende bedrijven en kennisinstellingen betrokken waarvan 87 procent MKB-bedrijven. Een haalbaarheidsstudie is een goed instrument om de economische of technische haalbaarheid van het project te onderzoeken. Dit wordt vooral gedaan als een bedrijf nog niet zeker is van de innovatiekracht van een onderzoeks- of een ontwikkelingsproject en om de risico's in kaart te brengen.

Projecttoets en informatie
Ondernemers die willen nagaan of hun projectidee in aanmerking komt voor subsidie uit de samenwerkingsregeling, kunnen met een projectadviseur bellen of een projecttoets invullen. Deze projecttoets en meer informatie staat op www.senter.nl/samenwerking. GeĂŻnteresseerden kunnen ook bellen, telefoonnummer (070) 373 51 11, of e-mail samenwerking@senter.nl.

SenterNovem is een agentschap van is van het Ministerie van Economische Zaken en is ontstaan uit een fusie tussen Senter en Novem. SenterNovem voert beleid uit voor verschillende overheden op het gebied van innovatie, energie & klimaat en milieu & leefomgeving en draagt zo bij aan innovatie en duurzaamheid. Meer informatie zie www.senternovem.nl.


---