Novem

09-11-2004

Warmtepompsystemen zijn een volwassen alternatief voor verwarming

De belangrijkste conclusie van de Internationale workshop `Long Term Performance of Heat Pumps' op 11 en 12 oktober 2004 in Zeist was dat warmtepompsystemen voor zowel de woningbouw als in kantoren een volwassen alternatief zijn voor verwarming. Uit de ervaringen in andere Europese landen over een langere termijn blijkt dat de betrouwbaarheid van warmtepompen voor de woningbouw en in de utiliteitsbouw groot is. De klanten voor deze systemen zijn doorgaans tevreden tot zeer tevreden over hun systeem, terwijl ook de bereikte besparingen volledig voldoen aan de verwachtingen op basis van testresultaten. Ook in Nederland zijn de afgelopen 5 à 10 jaar een groot aantal projecten met betrouwbare systemen neergezet, met een grote klanttevredenheid. Deze markt is professioneel, betrouwbaar en groeiend. Dit besef is momenteel in Nederland nog maar nauwelijks doorgedrongen, gelet op het nu nog ontbreken van een brede algemene acceptatie op zowel uitvoerend niveau als op beleidsniveau.

Het beeld van onbetrouwbare warmtepompen is ontstaan in de eerste golf van warmtepompen in de jaren tachtig. Dit leidt nog altijd tot terughoudendheid in de markt. Om de acceptatie te vergroten is het noodzakelijk inzicht te verkrijgen in de betrouwbaarheid van de technologie. In de workshop van het Nederlandse National Team voor warmtepompen werden de ervaringen gepresenteerd van
warmtepompprojecten in landen als Zwitserland, Zweden en Noorwegen. Tevens werd tijdens workshop levendig gediscussieerd over de ervaringen in de verschillende projecten in Nederland. De workshop zette een eerste stap om een uitwisseling op Europees niveau te realiseren nu de markt in ons land zich bevindt in de overgangsfase naar een bredere acceptatie.

Een belangrijke bijdrage werd geleverd door mr Hubacher die in het Zwitserse FAWA-project honderden warmtepompen over een periode van ruim negen jaar en 1,3 miljoen draaiuren uitgebreid heeft gemonitord. Hieruit bleek o.a. dat 95% van de eindgebruiker tevreden tot zeer tevreden was met hun warmtepomp. Daarbij vielen vooral de goede prestaties op van de bodemgekoppelde warmtepompsystemen zoals deze ook veel in Nederland worden toegepast. Er werd een jaargemiddelde COP van 3,5 gemeten. Omgerekend betekent dit een energiebesparing van ruim 40%. Belangrijk voor de aanwezigen was ook de constatering dat de prestaties van de gevolgde warmtepompsystemen over meerdere jaren gelijk blijven en dat de onderhoudskosten minimaal zijn. De ervaring in Zweden vertoonde hetzelfde beeld voor de grotere warmtepompen, zoals deze voor kantoren gebruikelijk zijn. Over een periode van meer dan twintig jaren draaien deze warmtepompen vaak met meer dan 8000 draaiuren per jaar zonder noemenswaardige storingen. Het is dus niet verwonderlijk dat op dit moment 40% van de nieuwbouw in Zwitserland met warmtepompen wordt uitgerust. In Zweden worden ruim 40.000 installaties per jaar geplaatst.

Doel van de discussie was om in Nederland warmtepompsystemen te realiseren met een vergelijkbare prestatie en acceptatie bij de eindgebruiker. NUON, binnen het National Team een belangrijke drijvende kracht, heeft op basis van de ervaringen met de eigen projecten een eigen standaardconcept ontwikkeld. Ook Eneco en Essent presenteerden geschikte oplossingen, waarin `plug and play' steeds meer het uitgangspunt van ontwerpen vormt. Opvallend in de workshopsessies die volgden op de buitenlandse presentaties was de openheid van de discussie die heeft bijgedragen tot meer gezamenlijke oplossingen.

De Nederlandse warmtepompmarkt is professioneel, betrouwbaar en groeiend, voorziend in een toenemende behoefte aan duurzame energiesystemen die comfort leveren op een hoog niveau. De verwachting werd uitgesproken dat vanuit de huidige nog smalle markt er een snelle groei kan ontstaan in de komende jaren op basis van de kracht en kwaliteiten van de warmtepompen. Wanneer ook de kwaliteit van ontwerpen en de uitvoeringspraktijk worden geborgd, via certificatie en opleidingen staat niets grootschalige doorbraken in de weg.

Het National Team Warmtepompen bestaat uit vertegenwoordigers van energiebedrijven, instituten, adviseurs en leveranciers, te weten NUON, KEMA, TNO, Gastec, VNI-UNETO, DWA, Ecofys, Groen Holland, IF-International en SenterNovem

Meer informatie: SenterNovem, Onno Kleefkens