Ingezonden persbericht

AgraPower wint rechtszaak tegen Agritrader

'S-HEERENBERG, 20041109 -- Agri Trader bv uit Tubbergen heeft de rechtszaak tegen Agrio uitgeverij bv van de landbouwbladen Vee & Gewas en Melkvee Magazine uit 's-Heerenberg over het landbouwperiodiek AgraPower verloren. De Tubbergse uitgeverij die het tijdschrift Agritrader op de markt brengt, daagde Agrio uitgeverij voor de rechter met een zestal eisen.


Eind mei had de voorzieningenrechter te Zutphen Agri Trader bv op vijf van deze zes punten al in het ongelijk gesteld. In hoger beroep besliste het gerechtshof te Arnhem vorige week, ten aanzien van het laatste punt, alsnog in het voordeel van Agrio uitgeverij.
Het Arnhemse gerechtshof bevestigde het standpunt van Agrio uitgeverij dat het blad Agritrader een te beperkt oorspronkelijk karakter draagt om voor auteursrechtelijke bescherming in aanmerking te komen. Zo zouden de meeste elementen van de omslag van praktische aard zijn en ook op de omslagen van andere tijdschriften te vinden zijn.
Agrio uitgeverij werd ook vrijgepleit van de beschuldiging van onrechtmatig handelen en "slaafse nabootsing". De door Agri Trader bv voorgelegde getuigenverklaringen werden volgens het hof "uitsluitend ondersteund door verklaringen van eigen werknemers en van een medewerker van een aan haar gelieerd bedrijf".
De rechter heeft Agri Trader veroordeeld tot het betalen van alle rechtskosten. Tevens moet het Tubbergse bedrijf alle kosten betalen die Agrio uitgeverij heeft moeten maken ten aanzien van lay-out aanpassingen en het uit de schappen halen van exemplaren van AgraPower. Dit komt omdat het afdwingen van een voorlopig oordeel van de voorzieningsrechter in een kort geding altijd geschiedt op eigen risico.


________________________________________________________




Ingezonden persbericht