NED. CENTRUM VOOR VOLKSCULTUUR
http://www.volkscultuur.nl

Oude en nieuwe Nederlanders schrijven samen geschiedenis

'Oude en nieuwe Nederlanders moeten leren wat meer begrip voor elkaar op te brengen. Bijvoorbeeld door inzicht krijgen in de geschiedenis die ze met elkaar delen. Samen je geschiedenis schrijven, dat is van elkaar leren en van elkaar gaan houden,' aldus Ineke Strouken, directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur. Op 5 november overhandigde zij aan burgemeester Ruud Vreeman van Tilburg het eerste exemplaar van het boek Werken, werken, werken! De geschiedenis van de gastarbeiders in Tilburg en omstreken 1963-1975, die het in dank aanvaardde.

Het boek is het resultaat van zo'n gezamenlijke geschiedschrijving. De eerste gastarbeiders in Midden-Brabant hebben voor dit pilotproject, samen met autochtone Nederlanders (personeelschefs, maatschappelijk werkers, buurtbewoners) met wie zij na hun komst in Nederland te maken kregen, hun verhaal verteld. Met welke verwachtingen kwamen zij naar Nederland? Tegen welke problemen liepen ze hier op? Hoe verliep hun integratie in de Nederlandse samenleving? En hoe keken de Nederlanders zelf aan tegen de komst van de nieuwkomers?

Werken, werken, werken! maakt deel uit van een breder project van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur. Het instituut dat zich bezig houdt met de cultuur van het dagelijks leven in Nederland, geeft met de gezamenlijke geschiedschrijving van oude en nieuwe Nederlanders inzicht in het verhaal achter de immigratie en integratie. Want dat achter die verschijnselen mensen schuilgaan met een persoonlijke geschiedenis, een verhaal, wordt maar al te vaak vergeten.

Het Nederlands Centrum voor Volkscultuur wil hiermee een impuls geven aan de integratie van migratiegeschiedenis in de lokale geschiedenis. Het wil bovendien laten zien dat migratiegeschiedenis van wezenlijk belang is voor een goed begrip van de nationale geschiedenis. Tenslotte wil het project handvatten bieden aan typisch 'witte' instellingen, zoals musea, archieven en historische verenigingen, voor het doen van migratieonderzoek. En wil Nederlands Centrum voor Volkscultuur zijn achterban stimuleren om samen te werken met migrantenorganisaties.

Voor het pilotproject is als afbakening gekozen voor de geschiedenis van de eerste Midden-Brabantse gastarbeiders. In dat kader verscheen het boek Werken, werken, werken! De geschiedenis van de gastarbeiders in Tilburg en omstreken 1963-1975, geschreven door de journalist Paul Spapens en historicus Henk van Doremalen. Fotograaf Jan Stads zorgde voor de prachtige portretten en foto's. Ook heeft hij veel historisch beelmateriaal boven water gekregen. Naast het boek is er bovendien een tentoonstelling samengesteld, die tot het eind van deze maand in de Openbare Bibliotheek Tilburg te zien is. Daarna gaat de tentoonstelling op reis langs musea, buurthuizen, kerken en moskeeën. Het eerst op 3 december in het Dongha Museum in Dongen.

Naast boek en tentoonstelling werd op 5 en 6 november een studiedag gehouden, waar oude en nieuwe Nederlanders informatie en ervaringen uitwisselden over het schrijven van een geïntegreerde geschiedenis. Indrukwekkend was het verhaal van de zoon van de Poolse immigrant, die zich als stateloos burger na de oorlog noodgedwongen in Nederland vestigde. Wat hij ook deed om in de ogen van autochtonen een Nederlander te worden, hij werd niet als medelander geaccepteerd. En wat te denken van de verhalen van mensen uit de voormalige koloniën in de west en de oost, die hier stuitten op een muur van verbazing (hoe kon het toch dat zij vloeiend Nederlands spraken?!) en onbegrip.

Het verslag van de studiedagen wordt binnenkort in boekvorm gepubliceerd en zal verkrijgbaar zijn bij het Nederlands Centrum voor Volkscultuur (www.volkscultuur.nl).