Ingezonden persbericht

Herdenking Reichskristallnacht in Herinneringscentrum

Avondbijeenkomst met Nederlandse en Duitse sprekers

HOOGHALEN, 20041108 -- Een lezing op een historische dag: Ruth Wallage-Binheim vertelt op dinsdag 9 november om 19.30 uur in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork over haar herinneringen aan de Reichskristallnacht in 1938. Haar verhaal wordt aangevuld door drie Duitse leerlingen, die hebben onderzocht, hoe het 38 joden uit Oldenburg na de Reichskristallnacht is vergaan. In heel Duitsland werden in die nacht, van 9 november op 10 november 1938, honderden synagogen in brand gestoken, joodse winkels en huizen geplunderd. Duizenden joden werden mishandeld, opgepakt en in concentratiekampen gevangen gezet.


Ruth Wallage-Binheim werd geboren in Hannover. Ze was dertien jaar toen op
9 november 1938 volgelingen van Hitler de synagoge van haar stad in brand staken en joodse winkels en huizen plunderden. Deze nacht was voor de ouders van Ruth de aanleiding om hun drie kinderen met het laatste kindertransport op 4 januari 1939 naar het veilige Nederland te sturen. Ze werden als vluchteling ondergebracht in een kinderkolonie in Bergen aan Zee en in Driebergen. Daarna kwam Ruth na vele omzwervingen bij een tante in Amsterdam terecht. In de eerste oorlogsjaren volgde zij een spoedcursus voor kinderverzorgster. Ze kreeg een baantje in de crèche tegenover de Joodse Schouwburg. De crèche diende als tijdelijke opvang voor tijdens razzia's opgepakte kinderen, voordat zij werden doorgestuurd naar kamp Westerbork.
Ook Ruth werd in mei 1943 naar dit doorgangskamp gedeporteerd. Samen met haar zus Hanna zou zij vervolgens begin maart 1944 via kamp Westerbork worden doorgevoerd naar het vernietigingskamp Auschwitz.
Ze kwamen de eerste selectie door en wisten wonder boven wonder dit verschrikkelijke kamp te overleven. Toen het Russische leger naderde, moesten duizenden kampgevangenen te voet naar andere kampen. Ruth en Hanna gingen op weg naar Ravensbrück en werden uiteindelijk op 3 mei 1945 bij Retzow bevrijd.
Drie leerlingen van het Neues Gymnasium in Oldenburg hebben onderzocht, hoe het 38 joodse plaatsgenoten is vergaan na hun vlucht naar Nederland. Deze joden uit Oldenburg kwamen uiteindelijk in kamp Westerbork terecht en naar Auschwitz gedeporteerd. De leerlingen houden hun verhaal in het Nederlands.
Een derde bijdrage deze avond komt van auteur Harm van der Veen. Hij leest voor uit zijn publicatie 'Opgepakt', waarin het verhaal van Mirjam Smuk is opgenomen. Zij vluchtte ook naar Nederland na de Reichskristallnacht.



Ingezonden persbericht