Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Samenwerkende Nederlands-Marokkaanse Organisaties Amsterdam

FIETSEN VOOR VERBONDENHEID

Dinsdag 9 november

Startpunt: Mercatorplein (Amsterdam West)
Eindpunt: Oosterpark (Amsterdam Oost)
Aanvang: 11:00 uur
Sluiting: 15:00 uur

In onze multiculturele stad is met afschuw gereageerd op de gebeurtenis van 2 november en de gevolgen binnen de samenleving. De Nederlands-Marokkaanse gemeenschap heeft direct na de gruwelijke moord middels allerlei initiatieven haar afschuw en verontwaardiging uitgesproken. Moord is niet te rechtvaardigen. Een ieder mag zich uiten en zijn geloof beleven naar eigen inzicht, waarbij respect en fatsoensnormen dienen te gelden. Als burgers van deze stad en dit land willen we onze verbondenheid met waarden als saamhorigheid en de tolerantie duidelijk manifesteren.

Deze waarden werden tot 2 november als vanzelfsprekend ervaren en beleefd. Na de moord op Theo van Gogh zijn deze waarden heftig onder druk komen te staan en blijken voor vele een leeg hulsel. Om hiervoor een duidelijk en helder signaal vanuit de Nederlands-Marokkaanse gemeenschap in Amsterdam uit te zenden, hebben Nederlands-Marokkaanse organisaties en personen vanuit alle geledingen in de stad Amsterdam: maatschappelijke, religieuze en politieke velden, zich verenigd in een verband van Samenwerkende Nederlands-Marokkaanse Organisaties Amsterdam (SNMOA).

De SNMOA willen middels een symbolische fietstocht van het westelijk naar het oostelijk deel van de stad de verbondheid tussen de diverse bewoners van de stad uitdragen, waarbij tolerantie en saamhorigheid voor allen geldt. De fietsroute zal door een groep van 100 Nederlands-Marokkaanse jongeren om 11:00 uur vanaf het Mercatorplein starten en langs een aantal moskeeën leiden. Bij de moskeeën zal op een symbolische wijze onze boodschap worden ondersteund.

De fietstocht eindigt in het Oosterpark. Hier zal een afsluitende manifestatie worden gehouden, sprekers en optredens o.a. van: Job Cohen, Mohamed Rabbae, Lange Frans & Baas B., Haci Karacaer, Imam Marzouk Oulad Abdellah, dichter Tarik Fadili. De manifestatie vindt plaats vanaf 13:00 uur in het Oosterpark in Amsterdam-Oost. Het podiumprogramma begint om 14:00 uur en eindigt uiterlijk om 15:00 uur.

Namens,
Samenwerkende Nederlands-Marokkaanse Organisaties Amsterdam

Noot aan de redactie

Voor meer informatie en perscontacten:

. Achmed Marcouch: 06 - 45634951

. Mohamed Baba: 06 - 28278934


---- --
Persbericht -
-
"Vermoord om het woord. Extremisme pikken wij niet"

Met deze woorden, spreken wij ons uit tegen de moord op Theo van Gogh. Als Nederlanders onderschrijven wij verschillende basisprincipes, waarbij de wet ons gezamenlijk kader is. Die wet geeft ons het recht op vrije meningsuiting maar verbiedt aan de andere kant ook discriminatie. Veel mensen in Nederland voelden zich gekwetst en beledigd door de uitspraken van Theo van Gogh. Maar belediging en gekwetste gevoelens zijn nooit een vrijbrief voor het plegen van een moord.

De moord op Theo van Gogh heeft veel gevoelens losgemaakt in Nederland. Gevoelens van onbehagen, woede, teleurstelling en machteloosheid. Eén van de gevolgen van deze afschuwelijke daad is, dat de discussie over hoe we ons samenleven vorm willen geven, nieuw leven ingeblazen is. Ondanks de negatieve aanleiding, willen wij met deze actie een positieve start geven aan de initiatieven die zullen volgen. Dit manifest is daarom de aanloop naar een hernieuwd debat over vrijheid van meningsuiting, extremisme, privacy, discriminatie, emancipatie en de scheiding van kerk en staat. Een eerlijk debat zonder opzettelijk beledigen maar met wederzijds respect. Het vormgeven aan ons samenleven, gaat iedereen in Nederland aan en is niet alleen de aangelegenheid van Marokkanen en moslims. Samenleven is iets wat we met zijn allen doen en waar iedereen een bijdrage aan kan, mag en moet leveren.

Een brede coalitie van organisaties en individuen van verschillende pluimage, onderschrijven de noodzaak van deze actie. Zowel Marokkaanse als Nederlandse organisaties, politieke organisaties, homo-organisaties, religieuze en levensbeschouwelijke organisaties. Kortom, organisaties en individuen die een dwarsdoorsnede van onze samenleving vormen en een gezamenlijk doel nastreven; met elkaar samenleven in plaats van langs elkaar.

Dit is het moment om te spreken in termen van wij, in plaats van jij en ik. Het is tijd om actie te ondernemen in plaats van onze vinger te wijzen naar de ander.

Wij zijn onze samenleving en daarom spreken wij ons uit: "vermoord om het woord, extremisme pikken wij niet." .

Bovenstaande dragen wij uit door het verspreiden van posters en pamfletten onder de Amsterdamse burgers. Wij vragen deze burgers om de posters op hun raam te plakken. Zo geven wij zichtbaar uiting aan onze grens, in de hoop dat de rest van Nederland dit initiatief oppakt.

Voor meer informatie en het onderschrijven van het manifest: www.ditpikkenwijniet.nl Contactgegevens: Moustapha Baba 06 55713716 of Hasna el Baamrani 06 42716815


---- --