Novem

09-11-2004

35 miljoen beschikbaar voor experimenten van Energietransitie

35 miljoen beschikbaar voor experimenten van Energietransitie

Het ministerie van Economische Zaken opent de Unieke Kansen Regeling

SenterNovem voert voor het Ministerie van Economische Zaken de Unieke Kansen Regeling uit. De eerste tender opent 1 november 2004. De sluitingsdatum is 1 februari 2005. Het totale budget van de eerste tender is 12,5 miljoen euro. De twee daaropvolgende tenders hebben beschikken ieder over een budget van 10 miljoen euro. De regeling richt zich op het stimuleren van samenwerkingsprojecten onder leiding van Nederlandse marktpartijen. Het gaat om experimenten die op `erkende transitiepaden' liggen. Deze zijn door het ministerie vastgesteld. De experimenten leveren een bijdrage aan de verduurzaming van de energiehuishouding.

Criteria
Projecten worden beoordeeld op hun bijdrage aan de verduurzaming van de energiehuishouding. Het betreft zowel economische, ecologische en sociale aspecten. Concreet kan gedacht worden aan:

* de milieuverbetering (CO2-emissiebeperking, vermindering van grondstofgebruik, reststoffen en lokale emissies) over de gehele keten van grondstof tot eindgebruik van het betreffende nieuwe energiesysteem ten opzichte van de referentie;

* de herkomst van gebruikte grond- en hulpstoffen (minimale aantasting van lokaal milieu, behoud van biodiversiteit);
* de sociale omstandigheden (welvaart, welzijn, arbeidsomstandigheden, gezondheid) waarin aan de betreffende voorzieningsketen wordt voldaan.

Projecten met een voldoende beoordeling, getoetst door een onafhankelijke adviescommissie, komen voor subsidie in aanmerking zolang er budget beschikbaar is.

De subsidie bedraagt op grond van het Europees Milieusteunkader maximaal 40% van de extra investeringskosten. Dit zijn de meerkosten van het project ten opzichte van een in technisch opzicht vergelijkbare investering, waarmee echter niet hetzelfde niveau van milieubescherming kan worden bereikt. Bij de berekening van de meerkosten worden eventuele besparingen en opbrengsten in de eerste vijf jaar verrekend.

Eerste tender
De eerste tender is 1 november 2004 geopend. De sluitingsdatum van de eerste tender is 1 februari 2005. Het totale budget van de eerste tender is 12,5 miljoen euro. Het maximale subsidiebedrag per project bedraagt 4 miljoen euro. Naar verwachting zal in mei 2005 de tweede tender openen. In totaal is er voor de Unieke Kansen Regeling 35 miljoen euro beschikbaar verdeeld over drie tenders.

Energietransitie is een gezamenlijk initiatief van markt, maatschappelijke organisaties en de overheid. De Unieke Kansen Regeling wordt uitgevoerd door SenterNovem in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken.

Energietransitie
Overheid, markt en maatschappelijke organisaties werken sinds twee jaren samen aan de energietransitie. Deze transitie moet over 50 jaren leiden tot een energiehuishouding die:

* Betrouwbaar is

* Doelmatig is

* Een oplossing biedt voor het klimaatprobleem

Om dit te bereiken hebben overheid, markt en maatschappelijke organisaties gezamenlijk vijf gebieden aangewezen (hoofdroutes) die een wezenlijke bijdragen kunnen leveren aan dat doel: efficiënt en groen gas, ketenefficiency, groene grondstoffen, alternatieve motorbrandstoffen, duurzame elektriciteit. Deze hoofdroutes bestaan uit een aantal transitiepaden. Deze erkende transitiepaden richten zich naast technologie ook op de sociale, economische en institutionele aspecten. Hierbij staat de veranderingsstrategie die nodig is om verder te komen op de betreffende hoofdroutes centraal. De experimenten die in aanmerking komen voor subsidie moeten bijdragen aan één van de transitiepaden.

Energietransitie als onderdeel van het energiebeleid Het Ministerie van Economische Zaken heeft een breed energiebeleid ontwikkeld waarin schone, betrouwbare en betaalbare energie centraal staat. Middels verschillende programma's krijgt dit beleid vaste vorm. Energietransitie zet voor de lange termijn een koers uit richting een nieuw, duurzaam energiesysteem. Energietransitie stimuleert nadrukkelijk de betrokkenheid van overheid en markt, bevordert hun samenwerking en helpt eerste kansen te verzilveren. Energietransitie werkt hecht samen met het programma Energie Onderzoek Subsidie. Dit programma brengt de kwaliteit van kennis en onderzoek in Nederland op een hoger niveau, met als uiteindelijke doel die kennis te ontwikkelen die nodig is voor het realiseren van een duurzame energiehuishouding. De kennis komt uit het binnenland of, indien hier niet aanwezig, uit het buitenland. Belangrijk doel is ervoor te zorgen dat de ontwikkelde kennis ook daadwerkelijk wordt toegepast.