Gemeente Ede

nummer 237 / Ede, 9 november 2004

Gemeentelijk Rioleringsplan gemeente Ede vastgesteld

Het college van B. & W. in Ede heeft besloten om het Gemeentelijk Rioleringsplan 2003-2007 (GRP) aan te bieden aan de gemeenteraad om het plan vast te stellen. In dit plan geeft de gemeente aan hoe zij de komende jaren wil omgaan met het verzamelen en transporteren van afvalwater. Het plan geeft ook aan wat de kosten zijn en hoe de gemeente deze wil betalen. Het GRP is een wettelijke verplichting vanuit de Wet Milieubeheer. De gemeenteraad behandelt het GRP in december van dit jaar.

Het GRP maakt onderdeel uit van het Waterplan Gemeente Ede. Dit Waterplan beschrijft een visie voor gemeentelijk waterbeleid voor de komende vijftig jaar. Concrete actieplannen en beleidsdoelstellingen voor de kortere termijn geven aan op welke wijze de gemeente Ede de komende jaren het oppervlaktewater, grondwater en riolering wil beheren en verbeteren. Het Waterplan is tot stand gekomen samen met waterschap Vallei en Eem, drinkwaterbedrijf Vitens en provincie Gelderland.

De gemeenteraad heeft het Waterplan eind 2003 vastgesteld. Dat het GRP nu apart formeel wordt vastgesteld is een gevolg van de wetgeving. Het ontwerp-GRP was vorig jaar als bijlage aan het Waterplan toegevoegd. De wet vereist dat het definitieve GRP, na goedkeuring door het waterschap, de provincie en het ministerie van VROM, nu alsnog formeel wordt vastgesteld door het Edese bestuur.

Afkoppelen regenwater
Een belangrijke doelstelling van het GRP is het afkoppelen van regenwater. Dit houdt in dat regenwater van daken en wegen zo min mogelijk via de riolering naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie wordt afgevoerd. Het regenwater wordt afgevoerd naar vijvers en singels of naar plaatsen waar het in de grond kan zakken. Dit verkleint de kans op zogenaamde overstorten: bij hevige regenbuien raakt de riolering overbelast en wordt er regenwater gemengd met vuil afvalwater geloosd op vijvers en singels. Dit veroorzaakt stank en vissterfte in de vijvers en singels. Inmiddels zijn er al diverse woningen en wegen afgekoppeld in onder meer het ENKA-park, Kernhem en Beatrixpark in Ede en de Achterstraat in Lunteren.

Verder gaat de gemeente de komende drie jaar de verwerking van huishoudelijk afvalwater in het buitengebied verbeteren. Ongeveer 2000 woningen worden in samenwerking met het waterschap en de provincie aangesloten op riolering, of krijgen een eigen ondergrondse minizuivering.

De meest directe maatregel uit het GRP is de vervanging van de oude riolering. Riolering gaat ongeveer zestig tot zeventig jaar mee. Maar soms moet de riolering eerder vervangen worden omdat de capaciteit niet meer toereikend is als gevolg van stedelijke uitbreiding. Het GRP geeft globaal aan wanneer welke rioleringen vervangen worden.
---