Provincie Limburg

Bedrijventerrein St. Joost geen bedreiging voor Kamsalamander Dit is een gezamenlijk persbericht van de Provincie Limburg en de

gemeente Echt-Susteren

Het toekomstige bedrijventerrein St. Joost bij de kern Berkelaar in de gemeente Echt-Susteren maakt geen deel uit van het leefgebied van de Kamsalamander. Dat is de belangrijkste conclusie uit het eindrapport De Kamsalamander in de POL-aanvulling St. Joost van Bureau Natuurbalans-Limes Divergens BV. Hierdoor kan de ontwikkeling van het bedrijventerrein St. Joost verder worden opgepakt. Het rapport is opgesteld in opdracht van de Provincie Limburg en de gemeente Echt-Susteren.

Een andere conclusie uit het rapport is dat er in het betreffende gebied volwassen Kamsalamanders leven die zich de afgelopen jaren niet meer hebben voortgeplant. De reden hiervoor is dat het nat leefgebied
- essentieel voor de voortplanting - nagenoeg is verdwenen. Incidentele watertoevoer is er enkel nog door een zaksloot langs het Julianakanaal, die grote delen van het jaar droog staat. Door het ontbreken van oppervlaktewater dat als redelijke voortplantingsplaats kan dienen zal het echter duidelijk zijn dat de kans op duurzame overleving sterk afneemt. Voor de overleving van de huidige populatie Kamsalamanders is de aanleg van enkele goede voortplantingswateren op korte termijn dringend gewenst. Blijft dit uit, dan is de kans groot dat de soort hier op korte termijn uitsterft, aldus het eindrapport. Door deze conclusies gaat de gemeente Echt-Susteren een ontheffingsaanvraag indienen bij het Ministerie van LNV. Het betreft de aanvraag van een ontheffing op de Flora- en faunawet in het kader van de ontwikkeling van het bedrijventerrein en de uitwerking van een compensatieplan dat uiteindelijk zelfs de redding betekent van de Kamsalamander. Wanneer de ontheffing wordt verleend, zal de procedure worden gestart voor de bestemmingsplanwijziging om bedrijventerrein St. Joost verder te ontwikkelen.

Natuurcompensatieplan
Het natuurcompensatieplan omvat in grote lijnen een beschermd gebied van circa acht hectare waarin aanvullende maatregelen worden genomen om de natuurlijke leefomstandigheden en voortplantingsmogelijkheden van de Kamsalamander te garanderen. In het plan is onder meer voorzien in de aanleg van waterpoelen, de uitbreiding van hun biotoop evenals de instandhouding van bermen zodat de dieren zich op natuurlijke wijze kunnen verplaatsen. Het is in dit kader opmerkelijk dat zonder de ontwikkeling van het bedrijventerrein St. Joost met het bijbehorende natuurcompensatieplan, de Kamsalamander gedoemd is uit te sterven in dit gebied. Ook een populatie muurhagedissen, die de onderzoekers aantroffen in het gebied, profiteert van het natuurcompensatieplan.

Uit DNA-analyse blijkt dat het hier een niet-inheemse soort betreft, aangezien de muurhagedis in Nederland alleen in het gebied rond Maastricht voorkomt. De muurhagedissen zijn in genetisch opzicht identiek aan populaties muurhagedissen uit het Rijndal tussen Basel en Rüdesheim. Hiermee wordt bevestigd dat het bij de populatie in Echt om buitenlandse dieren gaat. De uitspraak van de Raad van State dat de begrenzing van het leefgebied niet voldoende is onderbouwd en afgewogen heeft geleid tot de onafhankelijke studie naar de situatie van de Kamsalamander.

9-11-2004 15:49