Gemeente Mook & Middelaar


Spacer

Ter Sprake week 46 2004

Gemeentelijke informatie

Dorps Omgevings Programma Middelaar gaat van start

In maart 2004 hebben Provinciale Staten van Limburg het Reconstructieplan vastgesteld. Doel van dit plan is het versterken van de vitaliteit van het platteland. Alhoewel de meeste mensen bij reconstructie denken aan intensieve landbouw, natuur en water, is ook leefbaarheid een belangrijk thema. Om de leefbaarheid van de kleine kernen te bevorderen is een nieuw instrument ontwikkeld, het Dorps Omgevings Programma, oftewel DOP. Het DOP is een middel om samen met de bewoners concrete ideeën en projecten aan te dragen voor de versterking van de leefbaarheid in een kleine kern.

De provincie heeft in het kader van de reconstructie zes pilots aangewezen. Een van die pilots is Middelaar in de gemeente Mook en Middelaar. Diverse belangen - landbouw, water, woningbouw, natuur & landschap, recreatie & toerisme - zijn daar onlosmakelijk met elkaar verbonden. Verlies van werkgelegenheid in de agrarische sector noodzaakt tot het vinden van nieuwe economische dragers. Voor vrijkomende agrarische bebouwing (VABs) moet een nieuwe invulling worden gezocht. De beleidslijn Ruimte voor de Rivier maakt ontwikkelingen in dit gebied bijzonder lastig. Daar komt bij dat aanwezige stankcirkels ervoor zorgen dat er op bepaalde plekken niet meer kan worden gebouwd. De totale leefbaarheid van de kern is door dit alles onder druk komen te staan. Het doel van het DOP is om hier verandering in te brengen.

De gemeente Mook en Middelaar gaat het DOP niet alleen opstellen. Daarvoor heeft zij de hulp nodig van de bewoners en verenigingen van Middelaar. Graag nodigen wij u daarom uit voor een eerste bijeenkomst waarin we de problematiek van Middelaar en omgeving samen met u in kaart gaan brengen. Het gaat om uw beeld van de kern en omgeving: wat is er mooi of juist minder fraai in Middelaar, wat zijn de sterke en zwakke punten, wat zou er juist verder verbeterd en ontwikkeld moeten worden?

Nadat wij de bestaande situatie in beeld hebben gebracht, gaan wij in een tweede bijeenkomst in op concrete verbetervoorstellen en projecten.

Wij nodigen u graag uit voor de eerste bijeenkomst op woensdag 17 november, van 19.30 tot uiterlijk 22.30 uur in het gemeenschapshuis te Middelaar. Noteert u ook alvast woensdagavond 1 december in uw agenda voor de tweede bijeenkomst en maandagavond 20 december voor de afsluitende bijeenkomst.

Burgemeester en wethouders van Mook en Middelaar.

Algemene Bijstandwet heet nu Wet Werk en Bijstand

Met ingang van 1 januari 2004 is Algemene bijstandswet opgegaan in de WET WERK EN BIJSTAND.
Wat zijn de belangrijkste veranderingen?
Werk gaat voor inkomen. Hoofddoel van de nieuwe wet is om zoveel mogelijk mensen met een uitkering aan het werk te krijgen. Eerst wordt gekeken of mensen kunnen werken. Als dit door persoonlijke omstandigheden (nog) niet mogelijk is, wordt zonodig tijdelijk een uitkering verstrekt. Mensen die een uitkering ontvangen zijn vervolgens wel verplicht om mee te werken aan een traject gericht op