Stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer Amsterdam


Bijeenkomst in het Tuinstadhuis

Aanstaande dinsdag, 9 november 2004, vindt een bijeenkomst plaats in het Tuinstadhuis. Het stadsdeelvoorzitter en de wethouder Welzijn en Onderwijs ontvangen dan onder meer migrantenorganisaties, scholen en religieuze organisaties.

In stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer zijn veel mensen geschrokken en verontwaardigd over de moord op Theo Van Gogh. Ook het stadsdeelbestuur is geschokt.

Stadsdeelvoorzitter Robin de Bood en wethouder Anton Ederveen ontvangen volgende week dinsdagavond onder meer migrantenorganisaties, scholen en religieuze organisaties in het Tuinstadhuis voor een bijeenkomst om elkaar te informeren en van gedachten te wisselen over de effecten van de moord op de samenleving.

Onderlinge banden
Het stadsdeelbestuur blijft zich inzetten voor het versterken van de onderlinge samenhang en betrokkenheid in de buurten. Ook de goede band met scholen, de jeugd, migrantenorganisaties, buurtcommissies en religieuze organisaties is daarbij belangrijk.

Robin de Bood: "Het is de taak van politie en justitie om de daders aan te pakken. Wij zijn hen daarbij behulpzaam door heel alert te blijven op ontwikkelingen in de buurt. We roepen vaker ons hele netwerk bij elkaar als er zich iets voordoet wat zou kunnen leiden tot angst en onrust.

Dat hebben we gedaan vlak na 11 september 2001, bij het begin van de oorlog in Irak enbijdemoordopPimFortuyn.Datdoenwenudinsdag weer. We willen praten over de emoties die de moord op Theo van Gogh oproept.

Ik waardeer het verder enorm dat organisaties zoals Asilah en de Toekomst zelf al bezoeken hebben gebracht aan scholen om de situatie bespreken."

Integratie en wegwerken van achterstanden
Daarnaast blijven de inspanningen van het stadsdeel gericht op het bevorderen van integratie en het wegwerken van sociale achterstanden via het sociaal beleid en de stedelijke vernieuwing. Wethouder Welzijn en Onderwijs Anton Ederveen benadrukt in dat verband ook de goede resultaten die op het gebied van jeugdveiligheid zijn bereikt.

Signalen uitwisselen
Naar aanleiding van de moord hebben De Bood en Ederveen afgelopen week al intensief contact gehad met politie maar ook met jongeren zelf, het Sportbuurtwerk, de scholen en Streetcornerwork. Bovendien zijn migrantenorganisaties, religieuze instellingen en de Steunpunten voor Leefbaarheid & Veiligheid benaderd.

Ederveen: "Ik vind het van belang dat we de goede onderlinge contacten zo houden en daardoor signalen snel kunnen uitwisselen. Onze eigen stadsdeelmedewerkers in de buurt, verschillende organisaties en ons onderwijzend personeel bijvoorbeeld, zijn daarin onmisbaar."

Investeren in leefbaarheid en veiligheid
Het stadsdeelbestuur van Geuzenveld-Slotermeer investeert blijvend in leefbaarheid en veiligheid in de omgeving. Vanuit de zes Steunpunten Leefbaarheid & Veiligheid brengen buurtconciërges portiekgesprekken op gang, grijpen in waar nodig, en brengen lastig op te lossen problemen in kaart.

Zo blijven zij ook waakzaam in de buurt waar recent nog huiszoekingen zijn geweest. In samenwerking met de buurtregisseurs van politie staan zij open voor vragen van omwonenden. Met de buurtregisseurs van politie bespreken zij de zaken die met veiligheid te maken hebben.