Ingezonden persbericht


D E W A R E A A R D V A N D E D D R

'...BLOSS ZEIGEN, WIE ES EIGENTLICH GEWESEN'

15 JAAR NA DE WENDE

Felix Meritis

dinsdag 9 november a.s., aanvang 20.00 uur

reserveren 020 623 13 11, receptie@felix.meritis.nl

Op 9 november van dit jaar is het 15 jaar geleden dat de muur viel in Berlijn. Een moment om bij stil te staan en terug te kijken naar de maatschappelijke gevolgen die deze gebeurtenis met zich meebracht. Het is maar net met welke ogen je naar de geschiedenis kijkt; die van de historicus of de Berlijner. Tijdens het debat wordt vanuit verschillende perspectieven gekeken naar 'De ware aard van de DDR'.

Beelden van juichende mensen óp en bij de Berlijnse muur. Wie herinnert zich ze niet? Toch is het alweer 15 jaar geleden dat de val van de muur in Berlijn het einde van de DDR inluidde. Inmiddels is er bij veel Oost-Duitsers in plaats van principiële afwijzing van de oude DDR een gevoel van heimwee opgekomen. Ergens tussen die gevoelens van afwijzing en verering ligt de historische waarheid.

In de jaren negentig werd de DDR veelal als 'onrechtstaat' gezien. De onderdrukking door deze staat kon op veel aandacht rekenen, juist ook in de geschiedschrijving. Voor het eerst konden historici zich baseren op Oost-Duitse archieven, ook van de Stasi. Maar sinds enige tijd is er volop aandacht voor het alledaagse leven in de DDR. Oost-Duitsers herkennen zich in films als 'Sonnenallee' en 'Goodbye, Lenin!', waarin met nostalgie wordt gekeken naar het gewone leven van de DDR-burger. Bij de benadering van het DDR-verleden lijkt er sprake te zijn van een spanningsveld tussen de kijk van geschiedschrijvers enerzijds en die van veel voormalige DDR-burgers anderzijds. Kunnen de historici werkelijk 'bloss zeigen, wie es eigentlich gewesen' (Leopold von Ranke)?

Onder leiding van Georgi Verbeeck (Universiteit van Maastricht) zullen onder andere Manfred Wilke (Forschungsverband SED-Staat aan de Freie Universität Berlin) en Willem Melching (Universiteit van Amsterdam) debatteren over de ware aard van de DDR. In de korte inhoudelijke inleidingen van de debatdeelnemers gaat het om de visies van de oprichters van de DDR, de tot onderdrukking leidende partijpolitiek van de SED en over het alledaagse leven (Alltagsgeschichte) in de DDR.

Het debat is een initiatief van het Historisch Platform, het Duitsland Instituut Amsterdam en Felix Meritis. De bijeenkomst wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie uit het Duitsland Programma Hoger Onderwijs van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Voertaal: Duits/Engels
Kaarten á ¬10,00 (¬7,50 voor Studenten, Historisch Platform donateurs) zijn verkrijgbaar aan de kassa van Felix Meritis, reserveren 020 623 13 11 of via receptie@felix.meritis.nl

Felix Meritis, Keizersgracht 324, 1016 EZ Amsterdam, www.felix.meritis.nl

Binnenkort ook in Felix Meritis:

T H E S E A G U L L ( D E M E E U W )

A N T O N T S J E C H O V

KRÉTAKÖR THEATRE, BOEDAPEST

Felix Meritis

woensdag 17 & donderdag 18 november, aanvang 19.00 uur

toegang ¬ 19,50 (¬ 17,50 met CJP, Studenten-kaart, Pas65, Stadspas)

reserveren 020 623 13 11, receptie@felix.meritis.nl of via het AUB

voor meer informatie zie www.felix.meritis.nl