Gemeente Amsterdam

Amsterdam in cijfers 2004 verschenen
8 november 2004 - O+S
Op 4 november is de nieuwe editie van het O+S jaarboek Amsterdam in cijfers uitgekomen. Het jaarboek bevat statistische gegevens over Amsterdam, de regio en de vier grote steden. De hoofdstukindeling van Amsterdam in cijfers 2004 is geordend naar de resultaatgebieden uit het programakkoord van het college van B&W. Het jaarboek telt meer dan 500 pagina's.

Amsterdam in cijfers 2004 (16 Kb)

Hieronder een aantal opmerkelijke feiten uit "Amsterdam in cijfers 2004".

Het aantal Amsterdammers met een stedelijke leefstijl neemt sterk toe. Zij willen zo dicht mogelijk bij het centrum wonen. De voorliefde voor deze stadsdelen uit zich dan ook in de prijs per vierkante meter van de woning, die hier veel hoger is dan in de gebieden aan de rand van de stad. In het centrum is de gemiddelde woningprijs per vierkante meter meer dan 3.000 euro, in Amsterdam Oud Zuid, Zuideramstel en Oud-West is die ruim 2.500 euro. In de perifere stadsdelen Osdorp, Amsterdam-Noord en Geuzenveld-Slotermeer is de prijs per vierkante meter lager de 2.000 euro en in Zuidoost zelfs lager dan 1.500 euro.

Vraag en aanbod op de Amsterdamse woningmarkt sluiten niet goed op elkaar aan. De groep mensen met een minimuminkomen of iets hoger is flink in omvang afgenomen. Het aantal woningen voor deze doelgroep loopt niet in de pas met deze trend. In theorie zijn er dus teveel woningen voor mensen uit de zogenaamde primaire doelgroep. Toch is het voor hen niet makkelijk om een woning te krijgen, omdat veel van de voor hen bestemde woningen bewoond worden door mensen die niet tot de primaire doelgroep behoren. Aan de andere kant blijkt uit het onderzoek Wonen in Amsterdam 2003 dat er in dat jaar een tekort van 87.000 duurdere huur- en koopwoningen in de stad was.

Al tientallen jaren vertrekken autochtone Amsterdammers naar de regio. Sinds een paar jaar wordt dit patroon gevolgd door Surinamers die uit Zuidoost naar met name Almere vertrekken. Hetzelfde zien we nu gebeuren met Turken en Marokkanen die eerst vanuit andere delen van de stad naar de rand van de stad, de Westelijke Tuinsteden en Amsterdam-Noord verhuisden en nu naar de regio vertrekken. Van iedere tien Amsterdammers die naar de regio verhuizen vestigen zich er drie in Almere.
In de grote gemeenten in de regio is de bevolking met een niet-westerse achtergrond de laatste jaren sterk gegroeid. Tussen 1996 en 2004 is het aantal niet-westerse allochtonen in de gemeente Almere bijna verdrievoudigd (+189%). In Haarlemmermeer is hun aantal bijna verdubbeld (+87%). In Amsterdam nam het aantal met 23% toe.

Eén van de sectoren die in tegenstelling tot veel andere economische terreinen in de afgelopen jaren is gegroeid, is de creatieve sector. De creatieve industrie, die bestaat uit de kunstensector, media- en entertainmentindustrie en de creatieve zakelijke dienstverlening, levert een belangrijke bijdrage aan de Amsterdamse economie. In 2002 was deze sector verantwoordelijk voor 32.500 banen in de stad, oftewel 7% van het totaal aantal banen in Amsterdam. Amsterdam is in Nederland het belangrijkste centrum van creatieve bedrijvigheid. Van alle banen in de Nederlandse creatieve industrie is 15% in Amsterdam te vinden. Dat is ruim twee maal zoveel als het aandeel van de Amsterdamse banen in het totaal aantal banen in Nederland (6,4%).

Alle teksten, grafieken en tabellen uit Amsterdam in cijfers 2004 zijn te vinden op de website van O+S, www.os.amsterdam.nl. Het boek zelf is verkrijgbaar bij de Stadsboekwinkel Amsterdam van het Gemeentearchief, Amsteldijk 67, telefoon 020 572 0229 of bij de Stadsuitgeverij Amsterdam, Voormalige Stadstimmertuinen 4-6, telefoon 020 551 1811 en in de boekhandel (ISBN 90 6274 132 0). De prijs is EUR 22,50.

© Gemeente Amsterdam