Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

onderzoek sociaal isolement

CG-Raad niet verbaasd over resultaten van Rode Kruis-onderzoek naar sociaal isolement chronisch zieken en gehandicapten

Uit onderzoek van het NIPO, in opdracht van het Nederlandse Rode Kruis, blijkt dat eenzaamheid onder mensen met een handicap en chronische ziekte tweemaal zo groot is als onder de gemiddelde Nederlander. De CG-Raad is niet verbaasd over de uitslag van het onderzoek. De Raad zegt er meteen bij dat mensen met een handicap niet per definitie eenzaam zijn.

De resultaten van het NIPO-onderzoek laten zien dat 8% van alle Nederlanders in sterke of zeer sterke mate eenzaam is. Onder mensen met een handicap en chronisch zieken is dat 16%. De grotere eenzaamheid onder mensen met een handicap en chronische zieken wordt veroorzaakt door financiële beperkingen, mobiele beperkingen en door handelingsverlegenheid: gezonde mensen geven aan niet goed te weten hoe ze moeten omgaan met mensen met een handicap of chronische ziekte. Voor mensen met een handicap of chronische ziekte zelf, speelt dit veel minder een rol.

Wel voelt 21% van alle mensen met een handicap of chronische ziekte zich door handicap of ziekte beperkt in de mogelijkheid tot het leggen en onderhouden van contacten. Dit hangt vooral samen met beperkingen in de mobiliteit.

De CG-Raad stelt dat mobiliteitsbeperkingen, waarover het onderzoek spreekt, een normaal sociaal leven in de weg staan. De maatschappij is bij lange na niet toegankelijk. Vele cafés, restaurants, bioscopen en andere uitgaansgelegenheden zijn ontoegankelijk. Een avondje uit is daardoor voor veel mensen met een handicap geen normaal gegeven. En: hoe kun je bij vrienden of familie op bezoek gaan als de woning niet toegankelijk is?

Het Valys-vervoerssysteem beperkt mensen met een handicap of chronische ziekte in hun mogelijkheden tot reizen. Door de invoering van Valys krijgen mensen met een beperking een vervoerslimiet opgelegd voor het reizen buiten de eigen regio. Overschrijden mensen die limiet dan gaan zij 1,25 euro per km betalen. Dit is voor veel mensen onbetaalbaar. Dus gaan mensen noodgedwongen afzien van bezoeken aan familie en vrienden.

Volgens de CG-Raad is eenzaamheid niet iets dat vanzelfsprekend bij mensen met een handicap hoort. Een gebrek aan voorzieningen beperkt mensen in de mogelijkheden om contacten te onderhouden met familie en vrienden. Voor meer informatie over het NIPO-onderzoek: www.rodekruis.nl.

(Geplaatst: 8 november 2004)
---