Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie
Vreemdelingenzaken en Integratie
Persbericht ministerraad
5 november 2004

RAPPORTAGE VREEMDELINGENKETEN: DALENDE INSTROOM ASIELZOEKERS

De asielinstroom is met 34% gedaald in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. In de maanden mei tot en met augustus 2004 zijn in totaal 2.858 asielaanvragen ingediend. Dit staat in de rapportage Vreemdelingenketen van minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken en Integratie, waar de ministerraad mee heeft ingestemd.

Het afdoeningspercentage in de aanmeldcentrumprocedure is van 45% in de eerste periode van 2004 naar 40% in de tweede periode van 2004 gedaald. Dit wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door de instroom van asielzoekers, waarvan de aanvraag zich om beleidsmatige redenen (bijvoorbeeld het landenbeleid) niet leent voor inhoudelijke afhandeling op het aanmeldcentrum.

Het percentage asielinwilligingen is in de rapportageperiode gestegen (van 26% in de eerste periode van 2004 naar 30% in de tweede periode van 2004). Dit wordt mede veroorzaakt door een stijging van het aantal vergunningen op grond van de onmogelijkheid tot terugkeer naar het land van herkomst en doordat de minister ruim gebruikt heeft gemaakt van haar discretionaire bevoegdheid.

Terugkeerbeleid
Op 30 juli 2004 is het eerste vertrekcentrum geopend in de gemeente Vlagtwedde. Om binnen het terugkeerproject de zelfstandige terugkeer te bevorderen, is er tevens een financiële regeling ontwikkeld in samenwerking met IOM. Deze regeling is sinds 23 juni beschikbaar.

De Immigratie- en Naturalisatiedienst is begin augustus 2004 met een pilot gestart met het oog op bevordering van de gedwongen terugkeer van Alleenstaande Minderjarige Vreemdelingen (AMV's). De pilot beoogt reisdocumenten te verkrijgen voor de minderjarigen en feitelijk adequate opvang te regelen voor gedwongen terugkeer.

In de periode januari - augustus 2004 zijn 59 AMV's teruggekeerd naar het land van herkomst. Alle AMV's zijn na terugkeer opgevangen door familie of vrienden. Er is geen teruggekeerde AMV die door een opvanginstelling is opgevangen. In alle gevallen heeft IOM begeleiding op Schiphol verzorgd en gezorgd voor opvang bij aankomst op het vliegveld van het land van herkomst om vervolgens overdracht aan de familie of vrienden tot stand te laten komen.

Vreemdelingenbewaring
De capaciteit voor vreemdelingenbewaring is in deze rapportageperiode uitgebreid. Per 1 september 2004 is de eerste detentieboot in Rotterdam in gebruik genomen met een capaciteit van 288 plaatsen. De totale capaciteit voor vreemdelingenbewaring is hiermee gekomen op 2.123 plaatsen.

De top 5 van nationaliteiten in vreemdelingenbewaring over heel 2004 (t/m augustus) ziet er als volgt uit: 1. Algerije 2. Turkije 3. Marokko 4. Bulgarije 5. Nigeria. Gedurende deze rapportageperiode zijn er vanuit de uitzetcentra in totaal 1.798 vreemdelingen verwijderd. In totaal zijn er via de uitzetcentra tot nu toe 3.643 vreemdelingen uitgezet.

RVD, 05.11.2004