Ministerie van Sociale Zaken
en WerkgelegenheidDirectie
Communicatie
05 november 2004
Nr. 04/221
Jongerenonderzoek Taskforce Jeugdwerkloosheid
Van de jongeren vindt 95%opleiding belangrijk, ouders spelen belangrijkste rol bij keuze opleiding
Den Haag, 1 november 2004 - 95% van de onderzochte jongeren in het voorgezet onderwijs en MBO vindt het nuttig een opleiding te volgen en een diploma te behalen. Een diploma geeft namelijk toegang tot de arbeidsmarkt en vergroot de kansen op een goed betaalde en aantrekkelijke baan. Jongeren die een diploma minder belangrijk vinden en de opleiding voortijdig verlaten, krijgen hier vaak spijt van. 67% van de voortijdig schoolverlaters gaat later alsnog terug naar school.
De Taskforce Jeugdwerkloosheid heeft een inventariserend onderzoek onder bijna 1.000 jongeren laten uitvoeren naar een aantal onderwerpen die met jeugdwerkloosheid hebben te maken. Zo is onderzocht hoe belangrijk jongeren een opleiding vinden, hoe belangrijk werk voor hen is, hoe zij de keuze maken voor een bepaalde opleiding of een bepaald beroep en welke personen of instanties een rol spelen bij deze keuze.
Belang van een baan
Vrijwel alle jongeren die op het punt staan de arbeidsmarkt te betreden, vinden het belangrijk een baan te hebben. Van de onderzochte werkloze jongeren is 90% op zoek naar een baan, 10% wil niet werken. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) schat het aantal jongeren van 15-24 jaar dat niet wil werken op 22.000. Gemeten naar de totale jonge beroepsbevolking is dit 2,2%.
Keuzes
Jongeren hebben moeite met het kiezen voor een bepaalde studie of een bepaald beroep. De beelden die jongeren van beroepen hebben, blijken vaak af te wijken van de werkelijkheid. Bovendien hebben jongeren geen goed beeld van het salaris dat bij bepaalde beroepen hoort. Jongeren weten bijvoorbeeld niet wat een timmerman of lasser verdient, ten opzichte van meer sexy geachte voorkeursberoepen zoals een PR-medewerker of een bankemployee. Het verschil kan al snel oplopen tot ¬ 1000,- per maand. Door deze verkeerde beeldvorming kiezen veel jongeren voor een 'zitbaan', in plaats van een loopbaan .
Ouders
Ouders spelen als adviseur een belangrijke rol in het proces van studiekeuze. 44% van de jongeren geeft aan dat hun ouders de belangrijkste rol hebben gespeeld in de keuze voor een bepaalde opleiding. Over het algemeen laten ouders de keuze van hun kind voor een bepaalde studie of een bepaald beroep betrekkelijk vrij. Veel ouders hebben echter liever dat hun kind een kantoorbaan heeft, dan dat hij of zij een handberoep uitoefent. Ouders zijn dan ook de belangrijkste kracht achter de keuze voor zitberoepen in plaats van de meer praktijkgerichte beroepen.
Vervolgonderzoek
De Taskforce Jeugdwerkloosheid krijgt naar aanleiding van dit jongerenonderzoek en naar aanleiding van eerder onderzoek van de Raad voor Werk en Inkomen (RWI: Duizenden Jongeren buiten bereik arbeidsmarktbeleid ) de beschikking over de onderzoekscapaciteit van de RWI om een vervolgonderzoek uit te voeren. Met dit onderzoek dient meer inzicht verkregen te worden in de vier categorieën werklozen die de RWI heeft beschreven. Vooral de groep jongeren die niet wil werken, zal daarbij aandacht krijgen. Belangrijk is te weten hoe deze groep er precies uit ziet zodat vervolgens bepaald kan worden hoe deze groep het beste bereikt kan worden. De Taskforce Jeugdwerkloosheid zal het komende jaar verder aandacht besteden aan een betere voorlichting over studie- en beroepskeuze aan jongeren en ouders.
Dit is een gezamenlijk persbericht van de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de Taskforce Jeugdwerkloosheid.
####
Over de Taskforce Jeugdwerkloosheid
De Taskforce Jeugdwerkloosheid is ingesteld door de staatssecretarissen van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Doelstelling van de Taskforce is om in vier jaar tijd 40.000 jeugdbanen te realiseren en een sluitende aanpak voor jongeren: iedere werkloze jongere binnen zes maanden weer terug op school of aan het werk. Om dit te bereiken stimuleert en faciliteert de Taskforce werkgevers, intermediairs, opleiders en gemeenten om optimaal samen te werken. Ook roept de Taskforce werkgevers op hun vacatures gratis te melden bij de CWI-vestiging in de buurt of via de gratis CWI Vacaturelijn 0800 8001.
Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid